Előfizetői tartalom

Bankok kihalása: jégkorszak vagy evolúció?

Vajai Balázs
|
Tóth István
Az elmúlt hetekben számos hazai portál is hírül adta, hogy a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) szerint a legutóbb csődbe jutott Fayette Country Bankkal immár ötszázra nőtt a 2007 óta bezárt pénzintézetek száma az USA-ban. A kerek szám remek apropó arra, hogy a háttérben zajló folyamatokat is megvizsgáljuk, a szám mögötti valóság ugyanis összetettebb képet mutat.

Ami Magyarországon a kétszintű bankrendszerrel elkezdődött 1987-ben, az a világ fejlettebb részein a bázeli irányelvekkel (1988-1992) csupán folytatódott a banki szabályozás terén. Az elkerülhetetlen technológiai fejlődés mellett a bázeli irányelvek is hatottak mind a magyar, mind az amerikai bankpiacra. Bázel elsősorban a hitelezési veszteség fedezésére szolgáló tőkemegfelelésre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés