Bank

Dübörög a magyar Erste Bank

Portfolio
Jól megy a magyar Erstének: 42 milliárdos adózás előtti eredménnyel zárta az év első 9 hónapját, ami csaknem 16%-os tőkearányos megtérülést jelent. Egy év alatt 21%-os hitelállomány-növekedést ért el a bank - a vállalati és a lakossági üzletág is nagyot nőtt, előbbiben a hitelállomány egy év alatt 47%-kal (!) bővült, utóbbiban a hitelkihelyezés idén közel duplázódott. Teljes nem teljesítő hiteleik aránya 3,9%-ra esett, és nem adják fel a lakás-takarékpénztárukat.
A bank első 9 havi teljesítményéről az alábbiak derültek ki a sajtótájékoztatón:

"Normalizálódott" a helyzet a nettó céltartalék-visszaírások terén (jelentősen csökkent ennek pozitív eredményhatása), így a bank adózás előtti eredménye a tavalyi első 9 havi 53,095 milliárd forintról 42,225 milliárd forintra mérséklődött - ismertette Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

  • A marzsok további csökkenését a volumenek növelésével tudta kompenzálni a bank, így a működési eredmény közel 16%-kal emelkedett.
  • A bank ügyfélhiteleinek nettó állománya 21,4%-kal emelkedett egy év alatt, miközben az ügyfélbetétek állománya 15,8%-kal nőtt.
  • A hitel/betét arány 65,9%-ról 69,1%-ra nőtt a banknál.
  • A lakáshitelek folyósítását csaknem duplájára növelte a társaság az első 9 hónapban, ezzel a piaci részesedése az új folyósításban 12% környékére emelkedett.
  • A személyi kölcsönök területén még nagyobb, 115%-os emelkedést értek el, így a piaci részesedésük 15% fölötti már.

Jövőre az ideinél 10-15%-kal nagyobb lakáshitel- és személyikölcsön-kiáramlásra számít Harmati László vezérigazgató-helyettes a bankszektorban, előbbi idén akár a 900 milliárd forintot, jövőre pedig az 1000 milliárd forintot is elérheti.

  • Nem adja fel az Erste közel 120 ezer ügyfélszerződéssel rendelkező lakás-takarékpénztárának jövőjét, dolgoznak az új termékeken, amellyel a cég önfinanszírozásának fenntartása is a céljuk.
  • A nem teljesítő hitelek aránya az Ersténél 6,0%-ról 3,9%-ra csökkent, amivel a nagybankok között "valószínűleg" piacvezetők - ezen belül a vállalatok körében mindössze mintegy 1% az NPL-ráta. Fordulat következett be a lakossági ügyfélhitel-állományban: a nem fizető hitelek aránya mellett az állománya is csökkent a banknál.
  • A költség/bevétel arány 58,2%-kal 55,1%-ra csökkent (tranzakciós adó hatása nélkül, ezzel viszont 50% lenne).
  • A Portfolio kérdésére Harmati László elmondta: ütemtervük szerint 2020-ban már mindenképpen működne Magyarországon is az Erste George platformja, jövőre már tesztelni fogják.
  • Közel 2600 milliárd forintra emelkedett a kezelt vagyon- és betétállomány az Ersténél, ezen belül a betétállomány kevesebb mint 50%-ot tesz ki, amivel unikálisnak mondhatók a nagybankok körében.

12 hónap alatt 186 milliárd forinttal, vagyis 47%-kal nőtt a vállalati üzletág hitelállománya, és idén év végére meghaladhatja a 600 milliárd forintot, amit a tervezettnél fél évvel hamarabb sikerül elérni - ismertette Szabados Richárd üzletágvezető. Csak idén 18%-kal növelték a vállalati hitelállományukat, az idei teljes évi növekedés is ennyi lehet.

  • A kereskedelmi ingatlanok (+30%) és a kkv-k (+12%) volt a legnagyobb a növekedés a banknál az év eddigi részében.
  • A jövőre induló új Növekedési Hitelprogramban 8-10%-os részesedéssel számol az Erste, középtávon pedig 750-800 milliárd forintos vállalati hitelállománnyal a 3. legnagyobb szereplők lennének a teljes piacon.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank-of-america-manhattan-new-york-amerikai-egyesult-allamok