Dübörög a magyar Erste Bank

2018. november 7. 11:50    
nyomtatás
 
Jól megy a magyar Erstének: 42 milliárdos adózás előtti eredménnyel zárta az év első 9 hónapját, ami csaknem 16%-os tőkearányos megtérülést jelent. Egy év alatt 21%-os hitelállomány-növekedést ért el a bank - a vállalati és a lakossági üzletág is nagyot nőtt, előbbiben a hitelállomány egy év alatt 47%-kal (!) bővült, utóbbiban a hitelkihelyezés idén közel duplázódott. Teljes nem teljesítő hiteleik aránya 3,9%-ra esett, és nem adják fel a lakás-takarékpénztárukat.


A bank első 9 havi teljesítményéről az alábbiak derültek ki a sajtótájékoztatón:
"Normalizálódott" a helyzet a nettó céltartalék-visszaírások terén (jelentősen csökkent ennek pozitív eredményhatása), így a bank adózás előtti eredménye a tavalyi első 9 havi 53,095 milliárd forintról 42,225 milliárd forintra mérséklődött - ismertette Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

 • A marzsok további csökkenését a volumenek növelésével tudta kompenzálni a bank, így a működési eredmény közel 16%-kal emelkedett.
 • A bank ügyfélhiteleinek nettó állománya 21,4%-kal emelkedett egy év alatt, miközben az ügyfélbetétek állománya 15,8%-kal nőtt.
 • A hitel/betét arány 65,9%-ról 69,1%-ra nőtt a banknál.
 • A lakáshitelek folyósítását csaknem duplájára növelte a társaság az első 9 hónapban, ezzel a piaci részesedése az új folyósításban 12% környékére emelkedett.
 • A személyi kölcsönök területén még nagyobb, 115%-os emelkedést értek el, így a piaci részesedésük 15% fölötti már.

Jövőre az ideinél 10-15%-kal nagyobb lakáshitel- és személyikölcsön-kiáramlásra számít Harmati László vezérigazgató-helyettes a bankszektorban, előbbi idén akár a 900 milliárd forintot, jövőre pedig az 1000 milliárd forintot is elérheti.

 • Nem adja fel az Erste közel 120 ezer ügyfélszerződéssel rendelkező lakás-takarékpénztárának jövőjét, dolgoznak az új termékeken, amellyel a cég önfinanszírozásának fenntartása is a céljuk.
 • A nem teljesítő hitelek aránya az Ersténél 6,0%-ról 3,9%-ra csökkent, amivel a nagybankok között "valószínűleg" piacvezetők - ezen belül a vállalatok körében mindössze mintegy 1% az NPL-ráta. Fordulat következett be a lakossági ügyfélhitel-állományban: a nem fizető hitelek aránya mellett az állománya is csökkent a banknál.
 • A költség/bevétel arány 58,2%-kal 55,1%-ra csökkent (tranzakciós adó hatása nélkül, ezzel viszont 50% lenne).
 • A Portfolio kérdésére Harmati László elmondta: ütemtervük szerint 2020-ban már mindenképpen működne Magyarországon is az Erste George platformja, jövőre már tesztelni fogják.
 • Közel 2600 milliárd forintra emelkedett a kezelt vagyon- és betétállomány az Ersténél, ezen belül a betétállomány kevesebb mint 50%-ot tesz ki, amivel unikálisnak mondhatók a nagybankok körében.

12 hónap alatt 186 milliárd forinttal, vagyis 47%-kal nőtt a vállalati üzletág hitelállománya, és idén év végére meghaladhatja a 600 milliárd forintot, amit a tervezettnél fél évvel hamarabb sikerül elérni - ismertette Szabados Richárd üzletágvezető. Csak idén 18%-kal növelték a vállalati hitelállományukat, az idei teljes évi növekedés is ennyi lehet.

 • A kereskedelmi ingatlanok (+30%) és a kkv-k (+12%) volt a legnagyobb a növekedés a banknál az év eddigi részében.
 • A jövőre induló új Növekedési Hitelprogramban 8-10%-os részesedéssel számol az Erste, középtávon pedig 750-800 milliárd forintos vállalati hitelállománnyal a 3. legnagyobb szereplők lennének a teljes piacon.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium