Durva pofont kapnak az árnyékbankok a világ második legnagyobb gazdaságában

2018. január 8. 08:42    
nyomtatás
 
Újabb kemény fellépést készít a kínai felügyelet az ország árnyékbank-szektorával szemben: most épp tompítani akarják a megbízotti (entrusted) hitelek bankszektorra jelentett kockázatát.


Az új szabályok szerint
  • a pénzintézetek csak mediátorként szerepelhetnek a megbízotti hitelezésben,
  • nem nyújthatnak garanciákat erre a pénzügyi termékre,
  • valamint a termék összeállításában sem vehetnek részt.
  • Emellett a pénzintézetek nem fektethetik be a pénzüket, vagy az alapjaikban kezelt pénzt ebbe a terméktípusba,
  • valamint megbízotti hitelezésből szerzett pénzt sem lehetne befektetni kötvényekbe, részvényekbe, alapokba.

A tervezett intézkedésről a kínai bankfelügyelet (CBRC) a weboldalán írt a hétvégén.

Az intézkedés indoklásaként az szerepel, hogy a terméktípus gyors növekedése és a felügyelet hiánya "bizonyos potenciális kockázatokat" teremtett a pénzügyi szektorban.

A megbízotti hitel lényegében egy olyan terméktípus, mely során két cég egymásnak hitelez, viszont az ügyletet bankok bonyolítják le és jutalékbevételben is részesülnek közbenjárásukért. A hitelek a bankok mérlegébe nem kerülnek be.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium