Eurómilliárdokat húz ki a görög bankok zsebéből az új számviteli rezsim

2018. március 13. 19:57    
nyomtatás
 
Görögország négy legnagyobb bankjának összesen 5,25 milliárd euróba kerül az új, IFRS9 szerinti könyvelési szabályoknak való megfelelés, éppen akkor, mikor az európai stressztesztek is a láthatáron vannak - számol be a hírről a Bloomberg.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az IFRS9 szbalyainak vlaó megfelelés értelmében az Alpha Banknak, az Eurobank Ergasiasnak, a National Bank of Greece-nek és a Piraeus Banknak is növelnie kell a nem teljesítő hitelekre képzett tartalékokat, ami a négy bankra összesen 5,25 milliárd eurónyi plusz tartalékképzési terhet ró, a Praeusra egyedül 1,6 milliárdot.

Mindeközben az európai bankok készülnek az EKB stressztesztjére is, aminek eredménye várhatóan május elején jön majd ki. A görög pénzintézetek a tesztek előtt igyekeznek csökkenteni meglévő rossz hitelállományukat, de az IFRS9 miatti plusz tartalékképzés nem könnyíti meg a helyzetüket.

A Piraeus Bank közlése szerint a nem teljesítő hiteleknek való kitettség fedezete 52%-ra emelkedik a mostani 47%-ról az IFRS9 hatályba lépése előtt, míg a nem teljesítő hitelekre képzett tartalék eléri a 82%-os arányt. A görög bankok már megkezdték a szükséges adatok átküldését az EKB-nak, de nem számítanak érdemi tőkeképzési előírásokra az európai jegybanktól, miután a makrogazdasági helyzet is sokkal jobb most, mint az előző stressztesztek alkalmával.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium