Előfizetői tartalom

Évekig folyó csalás, személyes bosszú: ennyin múlt a világ összeomlása?

Szombaton lesz tíz éve, hogy a Lehman Brothers csődöt jelentett, ami a 2008-as pénzügyi válság ikonikus pillanata volt. A folyamat elindítója az ingatlanpiaci buborék kipukkadása volt, de menet közben volt több olyan pillanat, amikor még enyhíteni lehetett volna a károkat, de nem akarták vagy nem ismerték fel a veszélyt. A válság kitörésének tanulságait sokan megírják a napokban, mi most néhány olyan apró mozzanatot idézünk fel, melyek akár meg is fordíthatták volna a dolgok menetét. Ezekből látszik, milyen apróságokon múlt a Lehman csődje, ezekre az apró momentumokra vélhetőleg sokkal kevesebben emlékeznek tíz év távlatából.

2008. szeptember 15-én hétfőn amerikai idő szerint hajnalban jelentett csődöt a Lehman Brothers, mely az Egyesült Államok negyedik legnagyobb befektetési bankja volt több mint 600 milliárd dolláros mérleggel. A cég problémáit alapvetően az okozta, hogy éveken át tartó emelkedés után hirtelen 2006-2007-ben csökkenni kezdtek az ingatlanárak. A Lehman viszont ki volt tömve kockázatos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés