Felébredtek a bankok: öntik a pénzt a digitalizációba

2019. május 13. 09:12    
nyomtatás
 
Évekig töretlenül nőttek a világ fintechcégei, most már viszont úgy néz ki, a hagyományos pénzintézetek is észbe kaptak és elkezdték fejleszteni digitális rendszereiket, sokkal nagyobb összegeket beleölve a projektbe, mint amiről a fintechek álmodni mernek.


Többszörösét fektetik már a hagyományos bankok technológiai fejlesztésekbe a fintecheket célzó kockázati tőkebefektetésekhez képest: néhány hete például a Santander jelentette be, hogy 20 milliárd eurót szán digitális transzformációra és információs technológia fejlesztésekre a következő négy évben. Ha éves szintre lebontjuk ezt az összeget, másfélszerese lesz a tavaly európai fintecheket célzó kockázati tőkebefektetési volumen egészének, ami alig 3,2 milliárd dollár.

Ehhez képest a JP Morgan idén 11,4 milliárd dollárt, a Bank of America 10 milliárd dollárt, a Wells Fargo 9 milliárd dollárt, a Citi 8 milliárd dollárt, a Banco Santander pedig 5,6 milliárd dollárt szán technológiai fejlesztésre.

Fontos tényező, hogy hiába van a Revolutnak, a Starling Banknak vagy a Monzónak több millió ügyfele, mert vonzók az alacsony, egyszerű megoldásaik, még mindig kevés olyan ember van, aki jelentősebb összegeket tárol a fintecheknél vezetett számláján vagy oda kéri a fizetését.

A fintechek - elmondásuk szerint legalábbis - egyelőre nem aggódnak. A Monzo marketing igazgatója úgy véli, a hagyományos bankok csak felzárkózni próbálnak. Emellett ráadásul a hagyományos bankok ideje múlt IT-rendszerei is hátráltatják őket a fejlődésben: a fintechek a nulláról tudnak építkezni, olcsóbb technológiákat tudnak használni és a díjaikat is lejjebb tudják vinni.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium