Figyelmeztet az USA: közel sincs vége a lett bankbotránynak

2018. március 9. 09:18    
nyomtatás
 
Az Egyesült Államok figyelmeztette Lettországot: a bankjaik még mindig foglalkoznak pénzmosással, annak ellenére, hogy a harmadik legnagyobb pénzintézetüket, amely Észak-Korea rakétaprogramját finanszírozhatta, beszántották - írja a Financial Times.


Dana Reizniece-Ozola, a lett pénzügyminiszter az amerikai terrorfinanszírozási biztossal, Marshall Billingseavel találkozott, aki azt állította, hogy a lett bankok még mindig olyan embereknek mosnak pénzt, akik kapcsolatba hozhatók az Egyesült Államok által szankcionált országokkal, személyekkel és cégekkel.

A pénzügyminiszter hozzátette: ezeket a kockázatokat olyan gyorsan redukálni kell, ahogy csak lehet. Katasztrófa lehet a vége, ha Lettország nem változtatja meg üzleti modelljét.

A balti ország lényegében "volt-szovjet Svájcként" funkcionál: privátbankok sokasága nyújt a mai napig diszkrét vagyonkezelési szolgáltatásokat vagyonos orosz, afrikai és ázsiai oligarchák tömkelegének.

Reizniece-Ozola sérelmezte viszont, hogy az Egyesült Államok még mindig nem szolgáltatott kijelentéseiről bizonyítékot. Az ABLV bankot vádolták meg először az amerikaiak azzal, hogy Észak-Korea rakétaprogramját finanszírozta, pár héttel rá a pénzintézetet, amely az ország harmadik legnagyobbja volt, likvidálni kellett. Az ország jegybankjának elnöke, Ilmars Rimsevics állítólag tudott erről, de kenőpénzek sokaságával meg lehetett venni hallgatását. A korrupciós botrányba keveredett Rimsevics mindent tagad, szerinte az oroszok és a bankok ördögi szövetsége próbálja elmozdítani, amiért szigorította a pénzügyi szektor felügyeletét.

Az ABLV kapcsán kirobban botrányról itt írtunk:
2018.02.26 09:11 Vészhelyzeti tanácsot hívott össze a lett miniszterelnök
2018.02.25 15:56 Egyre nagyobb a botrány: felszámolják a pénzmosással megvádolt harmadik legnagyobb lett bankot
2018.02.19 13:22 Kiderült, hogy miért tartóztatták le a lett jegybankelnököt (2.)
2018.02.20 10:15 Menteni kell az európai botránybankot, amely Észak-Koreának mosott pénzt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium