Friss adatok: gyűlnek a felhők a magyar bankok felett

2018. december 7. 09:27  english version   
nyomtatás
 
Az egy évvel korábbi 483 milliárd után idén 425 milliárd forintos nyereséget értek el az első három negyedévben a magyar hitelintézetek. Elsősorban az értékvesztés-visszaírások csökkenése és a működési költségek növekedése áll az eredményromlás háttérben. Az elmúlt egy évben 13,7% volt a tőkearányos megtérülés, vagyis közeledik az alacsonyabb, fenntartható szinthez.


Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a hitelintézetek első három negyedéves, illetve szeptember végi állapotot mutató eredmény- és mérlegadatait. Mivel idén több bank alkalmaz magyar számvitel helyett IFRS-t, mint egy évvel korábban, az alábbi időbeli összehasonló adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni - a változások egy része számviteli okokkal magyarázható.

A statisztikák szerint
  • a hitelintézeti szektor 425 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az első három negyedévben, ami 12%-kal marad el az egy évvel korábbitól.
  • Az elmúlt négy negyedévre visszatekintve számításunk szerint 13,7%-os tőkearányos megtérülést értek el a bankok, ami elmarad az utóbbi időszak 15% feletti értékeitől.
  • Még mindig több értékvesztést írnak vissza a bankok, mint amennyit megképeznek, ugyanakkor ennek pozitív hatása egyre kisebb az adózás előtti eredményre, az év eddigi részében már csak 42 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 126 milliárd forinttal szemben.
  • Hiába nő a bankok üzleti volumene, a kamateredmény 2%-kal esett vissza.
  • Az alábbi ábránk azt mutatja, hogy elsősorban a működési költségek emelkedése és a céltartalék-visszaírások csökkenése okozta az eredmény romlását a hitelintézeteknél. Ugyanakkor a működési költségek emelkedése jelentős (előttünk nem ismert) mértékben vélhetően néhány bank IFRS-átállásának az eredménye, ebben ugyanis már figyelembevételre kerülnek bizonyos állami terhek.

Friss adatok: gyűlnek a felhők a magyar bankok felett


Az üzleti volumenek a gazdasági környezet javulásával együtt szépen növekednek a hitelintézeteknél, ezekről már több cikkünkben beszámoltunk az elmúlt hetekben is. Csak néhány fontosabb adat a szeptember végi állapotról:
  • a nettó hitelállomány 11,1%-kal nőtt egy év alatt a hitelintézeteknél, ebből a vállalkozói hitelek 16,4%-kal, a háztartási hitelek 7,0%-kal vették ki a részüket,
  • a betétállomány még nagyobb mértékben, 11,4%-kal emelkedett, ebből a vállalkozói betétek 16,2%-kal, a háztartásiak pedig 11,3%-kal növekedtek,
  • összességében a hitelintézetek mérlegfőösszege egy év alatt 8,7%-kal 38 906 milliárd forintra nőtt.
  • Alábbi ábráinkon külön megbontva mutatjuk az egyes negyedévek adatait. A harmadik negyedévben kis javulás látható, a kamateredmény például 1,2%-kal, a jutalékeredmény 7,4%-kal nőtt.

Friss adatok: gyűlnek a felhők a magyar bankok felett


Ugyanakkor a nettó céltartalék-visszaírások 60%-kal elmaradtak az egy évvel korábbitól, a harmadik negyedévben már csak 8 milliárd forinttal járultak hozzá az adózás előtti eredményhez. A működési költségek (részben az említett IFRS-átállás miatt) 17%-kal 244 milliárd forintra nőttek.

Friss adatok: gyűlnek a felhők a magyar bankok felett


Összességében lassú csökkenés látható a magyar bankok profitabilitásában jórészt a céltartalék-visszaírások csökkenése miatt. A magyar bankszektor fenntartható tőkearányos megtérülése manapság egy békeidőkre jellemző értékvesztési szint mellett valahol 8-10% környékén lehet az elmúlt egy év 13,7%-ával szemben.

Friss adatok: gyűlnek a felhők a magyar bankok felettElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium