Előfizetői tartalom

Furcsa aranykor közeledik: önzetlen banktulajdonosok lephetik el Magyarországot

Egyszerre jöhet el a magyar gazdaság és a hazai bankszektor új aranykora, ha a kormány 4% feletti növekedési célja mellett az MNB hitelpiaci jövőképe is teljesül 2030-ra. Utóbbit a Portfolio áprilisi Hitelezés 2018 konferenciáján ismertette Nagy Márton alelnök, de még nem minden részletében elemeztük ki. Érdemes például elgondolkodni azon is, hogy fogja bírni ezt a tempót a magyar bankszektor, hiszen nem egyszerűen likviditási és tőkebőségre, de az utóbbi teljesítéséhez magas profitabilitásra, sőt példátlan tulajdonosi önmérsékletre (minimális osztalékra vagy sorozatos tőkebevonásra) is szüksége lenne.

Az MNB új konvergenciapályáján 2030-ig éves átlagban 11%-kal fog nőni a bankszektor eszközállománya, ezen belül 14%-kal a magánszektor hitelállománya. Dinamikus gazdasági növekedés mellett nagy ütemben mélyül a pénzügyi szektor a nemzetközi tapasztalatok alapján, erre alapozza optimizmusát a jegybank. Korábbi két cikkünkben részletesen írtunk arról, milyen hitelpiaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés