Hű, micsoda újítás: Amerikában is megjelenik az érintéses fizetés

2019. január 7. 09:51    
nyomtatás
 
"Pépásszos a kártya?" - hallhatjuk a kérdést szinte minden egyes alkalommal, amikor kártyával fizetünk egy boltban Magyarországon. Miközben az érintéses fizetés itthon már évek óta a hétköznapi élet része, az Egyesült Államokban még csak most kezdik el széles körben adaptálni az ehhez szükséges rendszereket.


A Fed adatai szerint 6600 milliárd dollárnyi tranzakciót rendeztek betéti-, hitel-, vagy prepaid kártyával az Egyesült Államokban tavaly, ami lényegesen nagyobb szám is lehetne, ha az amerikai fizetési rendszerekkel piacán lenne bármilyen innováció a mágneskártyák után, amely betör a mainstreambe - írja a Financial Times. Az Egyesült Államokban minden kártyás tranzakció alig 3%-át rendezik érintés kártyákkal, ehhez képest az MNB adatai szerint itthon már a kártyás tranzakciók háromnegyedét így intézik. Még a mágneskártyák chipkártyákra való lecserélésére is rengeteget várhattak az amerikaiak, 2015-ben kezdték meg széles körben ezt a folyamatot, amikor Magyarországon már PayPass-szal fizették a kártyás vásárlások közel felét.

Az Egyesült Államokban a fejlődést főleg az akadályozza, hogy körülbelül 50 éve működnek kártyás rendszerek az országban, így rengeteg az ősrégi rendszer, amit teljes egészében cserélni kell, emellett ráadásul több ezer bank, több tízmillió kereskedelmi vállalkozás működik az országban, így nem tudják a pénzintézetek olyan könnyen, egyszerre elárasztani a piacot érintéses kártyákkal, mint ahogy Magyarországon ez történt.

Úgy tűnik viszont, hogy Amerikában is megmozdult valami; a JP Morgan bejelentette novemberben, hogy minden hitel- és betéti kártyatulajdonost ellátnak érintés nélküli kártyákkal 2019 végéig és bár hivatalos bejelentést más bank még nem tett, a Mastercard megszellőztette, hogy várakozásaik szerint két éven belül már kártyáik kétharmada érintés nélküli lesz. A Visa közben 100 millió érintés nélküli kártyát tervez kibocsátani 2019 végéig.

A felhasználók közül az első nagyobb átállás a New York-i tömegközlekedési vállalatnál történik majd meg, 2019 végéig lecserélik az összes terminált olyan modellekre, melyekkel lehet már érintés nélküli kártyával fizetni. Elemzők szerint, ha a nagyobb vállalatok megteszik az első lépéseket a technológia bevezetése felé, a kisebbeknek muszáj lesz már az árral tartani.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium