Irtózatos pénzeket mozgatnak a világ bűnözői, de a háttérben a lefülelésükön dolgoznak

2018. március 14. 06:05    
nyomtatás
 
Talán mindenkinek megvan a sztori, hogy pár napja többek között pénzmosás alapos gyanúja miatt letartóztatták a lett jegybank elnökét, a harmadik legnagyobb lett bank pedig a csőd szélére került. De vajon mi kell ahhoz, hogy a gyanús pénzmozgásokat és terrorfinanszírozásokat még időben le lehessen fülelni? Kinek a felelőssége, ha a bankban vizsgálat nélkül rábólintanak egy több tízmilliós ügyletre? És hogy jönnek a képbe a kriptovaluták, ha pénzmosásról van szó? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni mostani cikkünkben.A pénzmosás jelei és a nemzetközi összefogás

 1 2 következő oldal  >


A közgazdasági meghatározása szerint a pénzmosás magába foglal minden olyan eljárást, amely igyekszik a bűncselekményekből szerzett pénz eredetének beazonosíthatóságát lehetetlenné tenni és azt legális forrásból származónak feltüntetni - hangzott el a Budapest Institute of Bankig (BIB) minősített pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni szakértői kurzusán.

Pár érdekesség a pénzmosásról:
 • Az UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) adatai szerint a világ GDP-jének mintegy 2,5%-a (800-2000 milliárd dollár) van érintve évente pénzmosással. Az IMF szerint ez évente az 5%-ot is eléri GDP-arányosan.
 • A pénzmosás célja nem a profitrealizálás, éppen ezért előfordul, hogy a folyamat során a teljes összeg akár 30-50%-a is elveszik.
 • A pénzmosás leleplezése amiatt is nehéz, mert a részmozzanatok önmagukban szinte mindig legálisak, így nehéz észrevenni.
 • A pénzmosást, mint szót először a Watergate-botrány idején használták.
 • Az USA-ban egészen 1986-ig nem is tekintették önálló bűncselekménynek a pénzmosás rendszerét, mindig kellett hozzá valamilyen megelőző bűncselekmény.

A pénzmosás folyamatát bemutató modellek közül a legismertebb a 3 fázis modell:
 • Elhelyezés: ezen a szinten a jövedelem elválik a bűncselekménytől, a pénz a pénzügyi rendszerbe kerül. Mivel sok készpénzről van szó, ezen a szinten még felismerhető a jelenség.
 • Rétegzés (bújtatás): egyre bonyolultabbá válik a folyamat, a pénzmosási cselekményt egyre nehezebb észrevenni. Ezen a szinten gyakorlatilag elrejtik az illegális jövedelem eredete és az elkövető közötti kapcsolatot. Különféle fiktív és off-shore cégeken keresztül mozgatják a pénzt, különféle módon használják fel: vásárlás, átutalás, értékesítés, értékpapírok.
 • Integrálás: ekkor az illegális jövedelem már visszakerül a legális gazdaságba, így már nagyon nehezen felismerhető a pénz eredete.

De kik küzdenek a pénzmosás ellen?


Amellett, hogy a bűnözés visszaszorítása, a pénzpiacok védelme és a gazdasági egyensúly torzításának megszüntetése is a fő célok között van, fontos, hogy azonos mélységű és minőségű szabályozás legyen minden országban a hatékony fellépés érdekében. A pénzmosás elleni küzdelemmel ma már számos nemzetközi intézmény foglalkozik:
 • Financial Action Task Force (FATF): 1989-ben a G7-ek hozták létre, a legfontosabb kormányközi szervezet és sztenderdalkotó (néhány EU-s ország igen, de Magyarország nem tagja).
 • Moneyval (Európa Tanács): 1997-ben hozta létre az Európa Tanács a pénzmosás elleni szakértői bizottságát. A bizottság Magyarországra vonatkozóan is készített országértékeléseket, legutóbb 2016-ban. 2001-ben rövid időre hazánk is az FATF feketelistájára került, amiért lehetővé tette névtelen betétek elhelyezését a bankszámlákon.
 • EGMLTF: Az Európai Bizottság szakértő csoportja, az EU pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással összefüggő szabályait vitatja meg és készíti elő. Fontos, hogy a 2018. második negyedévében hatályba lépő "ötödik pénzmosás elleni irányelv" alapján a kriptovaluták is a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni küzdelem célkeresztjébe kerülnek, de ezzel kapcsolatosan a pontos hazai elvárások még nem véglegesek.
 • Az EU-n belül az EBA, az Esma és az EIOPA, mint felügyeleti hatóságok hoztak létre közös munkacsoportot.
 • Egmont Csoport: 1995-ben, több Pénzügyi Hírszerző Ügynökség közös elhatározásával jött létre.

Magyarországon a pénzmosás elleni küzdelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálja, a törvények hatálya alatt álló szolgáltatók jogszabályi megfelelésének ellenőrzését a kijelölt felügyeleti szervek (pl. MNB, Szerencsejáték felügyelet, Magyar Könyvvizsgálói Kamara, területi ügyvédi és közjegyzői kamarák, kereskedelmi hatóságok, Pénzügyi Információs Egység) látják el.

Arról, hogy hazánkban évente hány bejelentés érkezik gyanús pénzmozgásokkal kapcsolatban, a Pénzügyi Információs Egység (FIU) rendelkezik adatokkal. Ezek alapján 2016-ban összesen 8786 bejelentés érkezett különféle szolgáltatóktól pénzmosás gyanújával, ebből a legtöbbet a bankok és hitelintézetek jelentették be, de az évek során sok bejelentés érkezett pénzváltóktól, biztosítóktól és egyéb pénzügyi szolgáltatóktól is.

Irtózatos pénzeket mozgatnak a világ bűnözői, de a háttérben a lefülelésükön dolgoznak


Milyen adatokat kell bekérni az ügyféltől és meddig terjed a vezető felelőssége?


Számos jogszabályi előírás van arra, hogy milyen adatokat kell bekérni a bankoknak és egyéb szolgáltatóknak az ügyféltől, ezen adatok köre az elmúlt időszakban új elemekkel is bővült. Mindez azért fontos, mert a szolgáltatóknak jövő júniusig minden ügyfelüket át kell tekinteniük, és amennyiben szükséges, ismételt ügyfél-átvilágítás segítségével beszerezni a hiányzó adatokat. Ez alapján mostantól kötelező például a jogi személy ügyfelektől
 • adószámot és ha van, kézbesítési megbízottat bekérni (az adószám amiatt lehet problémás, mert vannak olyan országok, amelyek nem adnak adószámot a cégeknek, így azok a plusz adatteher miatt könnyen dönthetnek úgy, hogy inkább más országban alapítanak céget, ahol ez nem elvárás), valamint
 • a tulajdonosi érdekeltség jellegét és mértékét is felmérni.

Természetes személyek esetén pedig a születési helyet, időt, az édesanya nevét és lakcím hiányában a tartózkodási helyet is be kell kérni. Ezek közül az anya neve nehézkes lehet, mivel ez inkább magyar sajátosság, más országokban ugyanis nem minősül azonosító adatnak.

Fontos változás az is, hogy az okmánymásolást jogszabály írja elő, ehhez már nincs szükség az ügyfél hozzájárulására.


A jogszabály külön rendelkezik a kiemelt közszereplőkről (PEP) is: mindazokról, akik közfeladatokat látnak el vagy az ügyfél-átvilágítást megelőző 1 évben azt láttak el. Nekik külön nyilatkozatot kell tenniük erről a státuszról. Itt a közeli hozzátartozók esetében újdonság, hogy mostantól a testvér már nem számít közeli hozzátartozónak, de a gyermek, házastárs és a szülők viszont igen.

Új szintre emelkedett a vezetői felelősségvállalás köre is a pénzmosás-gyanús eseteknél, ma már egy banki fiókvezető vagy az üzleti terület igazgatója is felelősségre vonható, tehát kiterjedt a felelősséggel érintett személyek köre.

Mostantól új, vezetői döntést igénylő eset például
 • a stróman-gyanú
 • ha havonta 50 millió forintot meghaladó készpénzforgalom lebonyolítását jelzi az ügyfél vagy e feletti ügylet lebonyolítását kéri,
 • de még a privátbanki üzleti kapcsolat létesítése.Ez a cikk folytatódik:

1. A pénzmosás jelei és a nemzetközi összefogás
2. Hogy lehet valakit szankcionálni és kik vannak ma is ilyen listán?
 1 2 következő oldal  >


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium