Itt az eredménye az olasz politikusok felelőtlen nyilatkozatainak

2018. augusztus 10. 09:19    
nyomtatás
 
Érzékenyen érintette a hatalmas hazai állampapír-állományon ülő olasz bankok tőkemutatóit (és ezáltal pénzügyi sérülékenységét) az olasz állampapírok második negyedéves árfolyamesése - hívja fel a figyelmet a Bloomberg mai cikke.

Kereskedés Unicredit-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Március végéhez képest június végére az alábbiak szerint alakult az olasz bankok alapvető (CET1) tőkemutatója:
  • az UniCredité 13,1%-ról 12,5%-ra,
  • az Intesáé 13,3%-ról 12,8%-ra,
  • a Banco BPM-é 13,5%-ról 12,9%-ra,
  • a Monte Paschié 14,4%-ról 13,0%-ra,
  • az UBI-é 12,0%-ról 11,8%-ra
csökkent, ezekben mind nagy szerepe volt a fluktuáló állampapír-árfolyamoknak, az állampapírok értékcsökkenése ugyanis a kötvények egy része esetében közvetlenül apasztotta a bankok tőkéjét (és nem az eredményét).

Az olasz bankok jóval magasabb hazai állampapír-kitettséggel rendelkeznek az európai átlagnál, és a Bloomberg szerint a politikusi nyilatkozatok azt jelzik előre, hogy a hozamemelkedés további jelentős kockázatot jelent a bankok számára.

Az olasz bankok állampapír-kitettségének kockázatait igazán az idei második negyedév mutatta meg, a márciusi olasz választások utáni politikusi nyilatkozatok (pl. az eurózónából való esetleges kilépésről) ugyanis jelentős eladási hullámot generáltak a kötvénypiacokon, közvetlen nyomást helyezve a bankok tőkehelyzetére.

Az olasz bankokat nem tántorították el az események a kötvényvásárlástól: miközben a külföldi vevők inkább eladtak, a hazai szereplők vásárlásra használták fel a megemelkedett hozamkörnyezetet, így lényegében olcsóbban tudtak bevásárolni a papírokból. Ez a jövőben (hozamcsökkenés esetén) pozitívan is hathat tőkehelyzetükre.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium