Előfizetői tartalom

Itt a nagy bejelentés: 24 bank bukott meg!

Portfolio
123-ból 24 bank bukott el az Európai Bankhatóság (EBA) összeurópai stressztesztjén. Az Európai Központi Bank (EKB) hasonló tesztjén 130-ból 25-en vizsgáztak rosszul, ahogy az már néhány napja kiszivárgott. Mindkét vizsgálat eredményét vasárnap délben tették közzé. Fontosabb részletek:az előírt 5,5%-os elsődleges tőkekövetelményt (CET1) nem teljesítő bankok tőkehiánya összesen 25 milliárd euró a 2016 végéig kivetített stressz forgatókönyvet és a tavaly év végi tőkehelyzetet figyelembe véve, mivel azonban az elbukott bankok fele nagy lépéseket tett azóta, ez mostanra 9,5 milliárd euróra csökkent, az OTP a maga 11,9%-os stressz forgatókönyv esetén felmutatott CET1 mutatójával a felső harmadban található, az Erste, a KBC, az Intesa Sanpaolo és az UniCredit szintén átugrotta a lécet.Mivel igazán jelentős európai bank nem bukott el a stresszteszten, vélhetően kedvezően fogadja a piac hétfőn az eredményeket. Az eredmények jól hasznosíthatóak lesznek az Európai Bankunió novemberben induló bankfelügyeleti mechanizmusának (SSM) működtetése során.

24 vs. 25 Két nagyon hasonló és sok átfedést tartalmazó közzététel érkezett vasárnap délben az európai bankfelügyeleti hatóságoktól: egyrészt az Európai Bankhatóságnak (EBA) a magyar OTP-t is érintő közlése. Eszerint 123 megvizsgált, nem feltétlenül eurózónához tartozó bankból 24 bank bukott el, vagyis elsődleges tőkemutatója (CET1) 3 éves időtávon a stressz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés