szerző

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél

2018. november 9. 06:18  english version   
nyomtatás
 
Dőlnek a rekordok az OTP-nél, soha nem ért még el akkora bevételt a bankcsoport, mint az idei harmadik negyedévben, soha nem volt még akkora bevétele a horvát, a szerb és a román banknak, mint most, a profit csúcson van az ukrán, a román és a horvát banknál, rekordszinten a hitelek fedezettsége, és a bankcsoport korrigált profitja is új rekordot ért el, ha nem lett volna 6,8 milliárd forintnyi korrekciós tétel (többek között egy goodwill leírás miatt), akkor a számviteli eredményben is meglett volna az új csúcs, így csak minden idők legmagasabb harmadik negyedéves profitja jött össze, ha nem számoljuk az OTP Garancia eladásával megspékelt 2008 harmadik negyedévet.

Összességében nagyon erős az OTP, ha az év végéig minden jól alakul, akkor nem csodálkoznánk, ha a bank elérné idén az egymilliárd eurós profitot, amiről nemrég Csányi Sándor beszélt. Az első 9 havi számok abszolút alátámasztják az elmúlt napok raliját az OTP-részvényekben, és utólag azt is elmondhatjuk, Csányi szingapúri alapja, a Sertorius megint jó időzítéssel vette az OTP-t.


Még lehet regisztrálni a Portfolio következő befektetői klubjára. Jön a nagy magyar részvénypiaci kitekintő!

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Jobb lett a vártnál


Nagyon erős negyedéven van túl az OTP, az egy évvel korábbihoz képest a bevételek 12,3 százalékkal 227,7 milliárd forintra emelkedtek, de mivel a működési költségek csak 10 százalékkal nőttek, a működési eredmény 15 százalékkal 105,9 milliárd forintra bővült. A bankcsoportnál a kockázati költségek továbbra is rekordalacsony szinten álnak (most csak 2,5 milliárd forint), a fentiek eredőjeként az adózott eredmény a korrekciós tételek nélkül 16,5 százalékkal új csúcsra, 92,7 milliárd forintra emelkedett, és ha nem lett volna az előző negyedévesnél jóval magasabb, 6,8 milliárd forintnyi korrekciós tétel (ebben egy 5,7 milliárd forintos goodwill leírás hatása is benne van), akkor az új rekordprofit is meglehetett volna, de közel 86 milliárd forinttal így is minden idők második legmagasabb adózott eredménye pörgött ki.

Az elemzők által vártnál magasabb bevételt termelt az OTP csoport, és mivel a működési költségek a várakozásoknál alacsonyabban alakultak, a működési eredmény is magasabb lett annál, mint ami az elemzői konszenzusban szerepelt, és mivel a kockázati költségek is a várt alatt alakultak, a bankcsoport profitja is magasabb lett az elemzői várakozások átlagánál.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Egyre erősebbek a leánybankok


Az eredmény összetétele is érdekes, ugyanis a rekordközeli profit úgy jött össze, hogy a magyar operáció jóval kevesebb profitot termelt (44,3 milliárd forint), mint idén a második negyedévben (56,3 milliárd forint), vagyis a csúcsnegyedévben, viszont a bolgár bank több mint 14 milliárd forint profitot ért el, a horvát bank 8,7 milliárd forinttal rekordprofitot termelt, és az ukrán OTP is hozott majdnem 7 milliárd forintot. A negyedévben a szerb bank kivételével mindegyik operáció nyereséges volt. Az adózott eredmény 45 százalékát a külföldi bankok szállították. Az első 9 havi 240,5 milliárd forint csoportszintű profithoz a Splitska banka 12,4, a Vojvodjanska pedig 2,4 milliárd forintot adott.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nélCsak hogy lássuk, milyen erős volt eddig az év, az első 9 hónapban az OTP majdnem annyi profitot termelt, mint a válság előtti utolsó csúcsévben, 2008-ban.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nélÉs a nagy kérdés, hogy hogyan teljesül Csányi Sándor 1 milliárd eurós idei profitcélja: a mostani EURHUF-fal számolva az idei negyedik negyedévben közel 80 milliárd forintra lenne szükség a cél eléréséhez, az idén látottak alapján nem lepődnénk meg, ha sikerülne.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Csúcson a bevételek


A csoport bevétele 227,7 milliárd forinttal új rekordot ért el, amihez kellett, hogy az elmúlt 5 év egyik legmagasabb bevételét szállítsa a magyar bank, hogy a bolgár OTP is csúcsközelben pörögjön, de az is, hogy a horvát, a román és a szerb bank is rekordbevételt érjen el, utóbbinál egy évvel korábban még nem szerepelt az azóta akvirált Vojvodjanska banka eredménye. Az első 9 havi összes bevétel 10 százalékkal 654 milliárd forintra emelkedett, organikusan 5 százalék lett volna az év/év növekedés.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Pici javulás a marzsokban


Az elmúlt években a bankcsoportnál a marzserózió volt jellemző, ebben viszont (még ha nem is jelentős) most fordulat látszik, a magyar, a bolgár, az ukrán és a román operációban is emelkedett a nettó kamatmarzs, és csoportszinten is javulás látszik.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél
Klikk a képre!


Ráadásul tovább bővült a teljesítő hitelportfólió is, az előző negyedévhez képest a horvát kivételével minden operációban. Csoportszinten 18 százalékos volt az éves növekedés, az akvizíciók hatásától szűrten is 16 százalék lett volna. A magyar operációban az árfolyamszűrt teljesítő hitelállomány a negyedévben 6, az első 9 hónapban pedig 15 százalékkal nőtt, az elmúlt egy évben a magyar teljesítő hitelállomány minden fontos piaci szegmensben (corporate és kkv állományok +27%, fogyasztási hitelek +19%, lakáshitelek +11%) jelentősen nőtt. Saját devizában az első 9 hónapban az újonnan kihelyezett fogyasztási hitelek volumene Ukrajnában 96, Oroszországban 32, Magyarországon pedig 55 százalékkal nőtt, de dübörög a bolgár (+61%) és a magyar (+42%) jelzáloghitelezés is.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél
Klikk a képre!


Kontroll alatt a költségek


Az látszik, hogy a menedzsment komolyan veszi a költségek kordában tartását, a bevételekkel ellentétben a működési költségek nem emelkedtek új csúcsra, a költség/bevétel arány 53,5 százalékra csökkent.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Javul a hitelportfólió minősége, csúcson a fedezettség


A késedelmes hitelek aránya minden operációban csökkent, csoportszinten már csak a bruttó hitelállomány 7,3 százaléka volt késedelmes. Eközben a fedezettség minden operációban emelkedett, csoportszinten a hitelállomány több mint 113 százalékban van céltartalékkal fedezve.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél
Klikk a képre!


Csoportszinten a várt 6,5 helyett csak 2,5 milliárd forint volt a kockázati költség, az eltérést részben az magyarázza, hogy több operációban céltartalék felszabadításra került sor. Oroszországban viszont 11,3 milliárd forint volt a kockázati költség, ami közel 3 éve nem látott csúcs.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Termőre fordult a horvát OTP


Érdemes külön is megemlékezni a horvát OTP eredményéről, a bankot két akvizícióval is megerősítették az elmúlt években (Banco Popolare 2014, Splitska banka 2016), ezzel a csoport egyik legfontosabb külföldi bankja lett a horvát, amely a csoport bevételeinek és profitjának is 9 százalékát szállította idén. Csak az első 9 hónapban közel akkora bevételt ért el a horvát OTP, mint tavaly egész évben, a profit pedig már meg is haladta a 2017-eset.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Árazás: vegyes a kép


P/BV alapon még mindig az egyik legmagasabban árazott bankpapír az OTP, amit az magyaráz, hogy a bank saját tőke arányos megtérülése is kiemelkedő.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nélP/E alapon viszont még mindig kifejezetten olcsó az OTP, ami szintén nem véletlen, az elemzők ugyanis nem számítanak érdemi profitbővülésre a következő években.

Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél


Adatbánya


Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél
Klikk a képre!


Karnyújtásnyira az egymilliárd eurós profit az OTP-nél
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium