Kiakadtak a nők a legnagyobb svájci bankra, mert a szülés után kevesebb bónuszt kaptak

2019. március 11. 09:05    
nyomtatás
 
Felháborodtak a női dolgozók a UBS-nél, miután a svájci nagybank a szülési szabadság letelte után kisebb bónuszokat adott az érintett női dolgozóknak - írja a Financial Times.


Erősen kritizálják a vezető női bankárok a UBS-t, amiért szerintük a bank a szülési szabadságukat indokként használja ahhoz, hogy évekre lejjebb vágja a bónuszukat. Az érintett nők közül páran felmondtak, mások pedig kevesebbért dolgoznak most a banknál, mint amikor odamentek.

Egy nőnek négyszer vágták le, illetve alakították át a bónuszát, miután négyszer is elment szülni, volt, akinek azzal magyarázta a UBS az alacsonyabb juttatást, hogy a "dolgozó anya" egy általa választott életstílus, békéljen meg vele, megint másnak meg azt mondták, koncentráljon inkább a gyerekére és ne a bónuszpolitikára.

Az ügyre rálátó források szerint a UBS csökkentette az éves juttatását azoknak a nőknek, akik hát hónapos szülési szabadságra mentek, sok esetben ez három év után sem állt vissza arra a szintre, ami szülés előtt volt.

Svájcban a UBS a szülési szabadság első hat hónapjára teljes fizetést ad az alkalmazásában álló nőknek, ezt lehet további hét hónappal meghosszabbítani, de erre az időszakra már nem jár fizetés. Ehhez képest a férfiak gyermekük születésekor két hét szabadságot kapnak a banknál, amit további néggyel lehet fizetés nélkül meghosszabbítani. A férfiaknál azonban ez nem befolyásolja a bónuszt, ami ugyanannyi a munkába állásuk után is.

Arról, mennyivel keresnek kevesebbet a nők Magyarországon a férfiakhoz képest, és mi állhat a háttérben, korábban ebben a cikkben írtunk:

2019.03.08 13:03 Megdöbbentő, mennyire kevés pénzt keresnek a magyar nőkElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium