Leváltják a dán botránybank elnökét

2018. november 7. 10:13    
nyomtatás
 
A Danske Bank fő tulajdonosa lecseréli a bank elnökét, a "vérfrissítésre" a 200 milliárd eurós pénzmosási ügy miatt kerítenek sort.


A legnagyobb dán bank, vagyis a Danske Bank pénzmosási botrányba keveredett, a hónapok óta tartó ügyben zajló nyomozások egyre nagyobb összegű pénzmosásra derítettek fényt.

Korábban 3,9 milliárd dollárra, majd 8,3 milliárdra becsülték a 9 év alatt lezajlott gyanús tranzakciók értékét, később egy független vizsgálat arra mutatott rá, hogy egyetlen év alatt folyt át 30 milliárd dollárnyi pénz a bank észt fióktelepén. Mostanra összesen 200 milliárd eurónyi mosott pénzről szólnak a hírek. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek.

A Danske Bankban 21 százalékos részesedéssel a fő tulajdonosa a Maersk szállítmányozó holdingot is tulajdonló család, a többi nagytulajdonossal tartott egyeztetések után úgy döntöttek, leváltják a bank elnökét. Ole Andersen elnök helyét Karsten Dybvad (a dán iparszövetség vezetője) veszi át, illetve két új igazgatósági tagot is javasolnak.

Az 1871-ben Koppenhágában alapított Danske Bank Dánia legnagyobb bankja, Észak-Európában meghatározó pénzintézet, több mint 5 millió ügyféllel.

(

A legnagyobb dán bank, vagyis a Danske Bank pénzmosási botrányba keveredett, a hónapok óta tartó ügyben zajló nyomozások egyre nagyobb összegű pénzmosásra derítettek fényt. Korábban 3,9 milliárd dollárra, majd 8,3 milliárdra becsülték a 9 év alatt lezajlott gyanús tranzakciók értékét, később egy független vizsgálat arra mutatott rá, hogy egyetlen év alatt folyt át 30 milliárd dollárnyi pénz a bank észt fióktelepén. Mostanra összesen 200 milliárd eurónyi mosott pénzről szólnak a hírek. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek. A Danske Bankban 21 százalékos részesedéssel a fő tulajdonosa a Maersk szállítmányozó holdingot is tulajdonló család, a többi nagytulajdonossal tartott egyeztetések után úgy döntöttek, leváltják a bank elnökét. Ole Andersen elnök helyét Karsten Dybvad (a dán iparszövetség vezetője) veszi át, illetve két új igazgatósági tagot is javasolnak. Az 1871-ben Koppenhágában alapított Danske Bank Dánia legnagyobb bankja, Észak-Európában meghatározó pénzintézet, több mint 5 millió ügyféllel." target="_blank">FT
)


Előzmények:

2018.10.04 12:10 Az amerikai igazságügy is rászállt a Danske Bankra
2018.10.02 08:50 Átmeneti vezetőt tettek a dán botránybank élére
2018.10.01 08:44 A vezetőket is felelősségre vonnák a dán botránybank pénzmosási ügyében
2018.09.21 17:15 Leminősítette a dán botránybankot a Moody's
2018.09.21 10:21 Újra vizsgálni kezdték a dán botránybankot
2018.09.20 08:44 Újabb pénzmosási vizsgálatot indíthatnak a dán botránybank ellen
2018.09.19 09:52 Lemond a pénzmosási botrány miatt a legnagyobb dán bank vezére

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium