Előfizetői tartalom

Mennyire hatékony a hazai bankrendszer régiós összehasonlításban?

Székely Barnabás
|
Fáykiss Péter, MNB
A hagyományos hatékonysági mutatók, mint például az eszközarányos költségek vagy a költség-bevétel arány, nem feltétlen tükrözik híven a banki szereplők valós teljesítményét. A költségeket és profitokat számos olyan tényező formálhatja, amely a piaci szereplők döntésein kívül esik. Pontosabb tehát úgy fogalmazni, hogy ezek a mutatók inkább az eredményt, és nem a bankok döntéseihez köthető teljesítményt értékelik. Ennek fényében érdemes megvizsgálni, hogy a hazai bankrendszer hatékonysága régiós összehasonlításban hogyan alakult a válság után, ha ezeket a külső tényezőket is megfelelő módon figyelembe vesszük. Cikkünkben erre a kérdésre keressük a választ.

Hitelezés 2019 Erről a témáról is szó lesz a Portfolio jövő csütörtöki Hitelezés 2019 konferenciáján, érdemes regisztrálni! Információ és jelentkezés Miért jó, ha a bankrendszer versenyképes és költséghatékony?Pénzügyi stabilitási szempontból fontos, hogy egy ország bankrendszere hosszabb távon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés