Előfizetői tartalom

Mit ér a bankár, ha nincs jó üzleti hírneve?

Dr. Kirschner Dóra, MNB
Ahogy az élet minden területén, úgy a pénzügyi intézmények világában is kiemelkedő jelentősége van a humán erőforrásnak, vagyis az intézményekben tevékenykedő emberek szakértelmének, személyiségének és munkához való hozzáállásának is. Egy új bank vagy befektetési vállalkozás létrejöttéhez a jogszabályok a tárgyi követelmények mellett számos személyi elvárást is megfogalmaznak, különösen a tulajdonosokkal és vezetőkkel szemben. A vezetőknek meghatározott iskolai végzettséget, szakmai tapasztalatot kell igazolni. A tulajdonosoknak pedig elsődlegesen az intézménybe forgatott pénz törvényes forrását és a gondos tulajdonosi irányítás képességét kell bizonyítaniuk. Emellett mindkét személyi körnél kiemelt elvárás az ún. jó üzleti hírnév megléte. Ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az adott személy nem tudja bizonyítani jó üzleti hírnevét, akkor sem vezetője, sem tulajdonosa nem lehet az intézménynek.

A jó üzleti hírnév fogalmaA jó üzleti hírnév az intézmény irányítására és tulajdonlására való alkalmasságot igazoló feltételeket foglalja magában. Ez a jogi definíció meglehetősen tág teret ad az értelmezésnek, de általában elmondható, hogy jó üzleti hírnévvel az rendelkezik, akinek szakmai hírneve kikezdhetetlen, személye szakmai-etikai szempontból is kifogástalan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés