Bank

Mobiltelefonról indítottak totális háborút a bankok ellen

Pár éve elindult egy német startup azzal a nyílt céllal, hogy a fiatalokat maga mellé állítva eltörölje a hagyományos bankrendszert Európában. Az N26 egy mobilapplikáción keresztül olcsó, egyszerű termékekkel támad, ötleteire pedig úgy tűnik, mind az ügyfelek, mind pedig a befektetők fogékonyak, ma már több mint félmillió ügyfelük lehet. A pénzügyi forradalom azonban egyelőre nem az akadálytalan előretörésről szól, a fintechcéget komoly problémák mérgezik belülről.
Gombamód szaporodnak a digitális pénzügyi szolgáltatók Európában, amelyeknél többnyire egyszerűen, online vehetünk olcsó, akár automatizált befektetéseket, igényelhetünk hitelt vagy köthetünk biztosítást. Ezek általában számlavezetéssel és pénzforgalmi szolgáltatásokkal indítják pályafutásukat.

A fintechforradalom éllovasa az N26 (eredetileg Number 26), ahol a fenti tevékenységeket egy tető alá hozták. Az N26 egy úgynevezett neobank, vagyis egy olyan pénzintézet, amelynek nincsenek fiókjai, csak online elérhető. A társaság amellett, hogy saját jogon folyószámlákat vezet és pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújt, európai pénzintézetek legkülönbözőbb szolgáltatásait közvetíti applikációján keresztül.

Az N26 sztorija azért különleges, mert sok más startuppal ellentétben banki licencet is szerzett, és a kockázati tőke azóta is ömlik bele.

Egy kis történelem

A céget 2013-ban alapította Berlinben két bécsi szakember, Valentin Stalf és Maximilian Tayenthal. 2015-ben leszerződtek a német Wirecarddal, amely egy fizetési rendszerekkel és bankkártyákkal foglalkozó társaság, majd megkezdték nemzetközi hódításukat. Először Ausztriában, majd Franciaországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Szlovákiában és Spanyolországban is elindították szolgáltatásukat, 2016-ra már mintegy 100 ezer ügyfelet szerzett a német startup.

Európában - fintech cégek közt elsőként - 2016-ban banki jogosítványt is szereztek, majd az N26 néven megújult társaság elkezdett betéteket gyűjteni és az ügyfeleit ezek felé terelni. Emellett nyitottak egy vállalkozásoknak szóló szolgáltatást (N26 Business) és egy plusz biztosítékokkal (például tőkevédelem) működő szolgáltatást (N26 Black) is.

Az ügyfélszám bővülése az elmúlt két évben pörgött fel igazán: a legfrissebb, 2017 augusztusi adat szerint 500 ezer ügyfele van a német startupnak, a Techcrunch szerint naponta 1500 új ügyfelet szereznek, akik 5,9 milliárd eurót tartanak a banknál.

A legjobbak a legjobb helyen?

Az N26 szolgáltatásának a központi eleme lényegében a mobilappja, melyen keresztül valós időben lehet bankolni, befektetni. A regisztráció és számlanyitás mindössze nyolc perc. Miután valaki az ügyfelükké vált, kap egy Mastercard-bankkártyát is (N26 Black mellé World Elite Mastercard-kártyát, melyhez ingyenes a valutafelvétel is).

Az N26 szolgáltatásai kétfelé bonthatók, saját és közvetített szolgáltatásokra. Saját ezek közül:
  • A folyószámla használata,
  • a Cash26 névre hallgató, vonalkód-alapú, kártyamentes fizetési rendszer,
  • illetve az N26 havi ötször ingyenes készpénzfelvételre is lehetőséget ad ügyfeleinek bármely ATM-ből a legtöbb piacán (ezután egy viszonylag magas összeg, két euró a készpénzfelvétel költsége tranzakciónként), de van olyan ország, végtelen számú ingyenes készpénzfelvételre adnak lehetőséget.

Elérhetők külsős szolgáltatások is, mint például:
  • Betételhelyezés - három európai kisbanknál, a FirstSave-nél, a Grenke Banknél és az Inbanknál kötheti le egy gombnyomással 3-60 hónapra a pénzét az ügyfél, akár 1,6%-os kamatot is kaphat a befektetett összegre.
  • Hitel - a felhasználó hitelminősítésétől függően 1000-2500 eurónyi hitelt vehet fel, 1-5 évre. Nincs szükség papírmunkára sem, pár kattintással el lehet intézni a kölcsönt, melyet fel lehet venni bútorokra, elektronikára, autóra, tandíjra, vállalatindításra is. Az N26 online kalkulátora szerint kb. 4,59% kamatra számíthatnak az ügyfelek, de akár 1,99%-os kamattól is vehetünk fel kölcsönt; ez vélhetően változik az ügyfél konkrét célja, hitelminősítése függvényében. Az N26 az Auxmoneyvel partnerségben nyújt az ügyfeleinek kölcsönt.
  • A "MoneyBeam" szolgáltatással azonnal lehet utalni bármely N26 ügyfélnek, a TransferWise pluginjának segítségével pedig devizában is lehet tranzakciókat teljesíteni az alkalmazással. Ez az N26 saját számítása szerint hatod annyiba kerül, mint a pénzküldés egy hagyományos bankon keresztül.
  • Befektetés és vagyonkezelés - elsősorban a Raisin, a WeltSparen és a vaamo nevű robottanácsadókkal foglalkozó fintech-cégek vagyonkezelési szolgáltatását lehet elérni az N26-on keresztül. Három befektetési portfólió közül választhat az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága alapján, a költség minimum 2 euró.
  • Biztosítás - a Clark nevű biztosítási startup szolgáltatásait tavaly óta lehet elérni az N26 appján keresztül, köthet az ügyfél többek közt lakásbiztosítást, ingóságbiztosítást, vállalkozói felelősségbiztosítást és nyugdíjbiztosítást is.
  • Az appon keresztül a felhasználó még azt is nyomon tudja követni, mennyi pénzt, mikor, milyen jellegű kiadásra (például étkezésre, bevásárlásra, stb.) költ.

A biztonság ugyanúgy alapfeltétel az N26-nál, mint sok más banknál, az ügyfél egy gombnyomással le tudja tiltani a kártyáját vagy az online tranzakciókat, illetve módosítani tudja a tranzakciós limiteket, módosítani tudja a PIN kódját, sőt még ujjlenyomattal is be tud jelentkezni.

Honnan van a pénz és hová megy?

Az N26 célja kimondottan az, hogy a hagyományos bankok használatát okafogyottá tegye. Az idei évre minden termékkategóriában meg akarják találni a legolcsóbb, leggyorsabb pénzügyi megoldást, ami elérhető az EU-ban és elérhetővé tenni ezt az N26-on keresztül.

A célunk az, hogy megbénítsuk a [hagyományos] bankolást úgy, hogy olyan termékeket indítunk, amelyek lefedik a pénzügyi szolgáltatások minden aspektusát

- mondta Tayenthal az amerikai Business Insidernek.

A német fintech-cég szintén a zászlajára tűzte azt a célt, hogy a 18 és 35 év közti korosztály vezető pán-európai pénzügyi partnere legyen.

A startup üzenete láthatóan rezonál a befektetők körében: 2013 óta mintegy 54,23 millió dollárnyi tőkét gyűjtöttek be kockázati tőkealapoktól és nagybefektetőktől a Crunchbase adatai szerint.

A legnagyobb ezek közül a 2016 júniusi tőkebevonás volt, amikor egy hongkongi befektető, Li Kasing vezetésével nyolcan összesen 40 millió dollárt toltak a cégbe.

Mobiltelefonról indítottak totális háborút a bankok ellen
Kérdés persze, hogy hol térül majd meg az N26-ba való befektetés. Sokan azzal kritizálják az alkalmazás-alapú bankokat, mint amilyen a berlini startup is, hogy nincs egyértelmű üzleti modelljük és egyáltalán nem világos, hogy fognak majd hosszú távon bevételeket elérni.

Tayenthal a kritikus hangokra azt válaszolta, hogy most még a növekedés a cél, nem rövidtávú profitszerzésre koncentrálnak.

Ha valaki ránéz a bevételi modellünkre, meg kell hogy értse, hogy nagyon alacsony költségek mellett dolgozunk. Sokkal alacsonyabb költségen szerzünk ügyfeleket. Ezen kívül sokkal kevesebb állandó költségünk is van: alacsonyabb IT-költségek mellett dolgozunk, minden automatizált. Nincsenek fiókjaink

- mondta az amerikai hírügynökségnek a startup-vezér.

Bár a számait nem gyűjtötte össze, van egy elég érdekes összefoglaló a cég weboldalán, melyen azt taglalják, miből származik a cég bevétele. Ezek a következők:
  • Bankkártya tranzakciós díjak,
  • túlköltésre felszámolt kamatok,
  • a devizakereskedésen szerzett bevételek,
  • a befektetési platform jutalékai.

A N26 bevételeiről egyelőre nincs nyilvánosan elérhető információ.

Nem fenékig tejfel

Amellett, hogy az N26-ot befektetői szemmel is kritizálják, a társaságnak sikerült már az ügyfeleinél is komolyan kihúznia a gyufát:
  • 2016 júniusában egy csomó ügyfél számláját egyszerűen megszüntette az N26, mert túl sokszor éltek az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, míg másokat azzal gyanúsítottak, hogy pénzmosásra használják a platformot. Ezután új szabályokat tett közzé a pénzintézet, mely szerint az ingyenes készpénzfelvételi limitet havi három-öt alkalomban limitálták. Az új szabályok miatt sokan elégedetlenkedtek, de van benne ráció, hiszen Németországban két eurót számolnak fel minden készpénzfelvételért.
  • Amikor átállt az N26 a saját banki infrastruktúrájára, sokan hibákat tapasztaltak, amelyeket a pénzintézet közösségi média-oldalain tettek szóvá. Ezen kívül az átálláskor a régi számláikat és IBAN-számukat elvesztették az ügyfelek.
  • 2016 szeptemberében kiderült, hogy van egy hiba a neobank biztonsági rendszerében, amely miatt külsősök hozzá tudtak férni az N26 ügyfélszámláihoz. Szerencsére nem egy hacker, hanem egy etikus hackerként fellépő kiberbiztonsági szakértő szúrta ki a biztonsági rést, így azt az N26 javítani tudta, mielőtt bárkinek a pénze veszélybe került volna.


A Glassdoor nevű karrierportálon fellelhető értékelésekre is érdemes egy pillantást venni, bár jelentős többségben pozitív véleményt kapott (ex-)alkalmazottaitól az N26, vannak, akik a következőket kifogásolják a cég nem karrierhez köthető működésével kapcsolatosan:
  • Lassan hoz döntéseket a menedzsment, ami jelentősen hátráltatja egy ilyen ambíciókkal rendelkező vállalat eredményeit,
  • az általuk használt szoftverek minősége rossz,
  • a különféle üzletágak rosszul vannak egymással összehangolva és üzletágon belül is jellemző a "YOLO" mentalitás,
  • a menedzsment részrehajló és nem fizetnek eleget az elvárt hatalmas mennyiségű munka mellé.

Menő startup, de ki tudja, mi lesz még

Összességében elmondható, hogy az N26 nagyon ígéretes, már csak azért is, mert
  • olcsó,
  • iszonyatosan egyszerű használni a mobilappjukat, ezért kiszűrik annak a kockázatát, hogy nem hozzáértő ügyfelek hozzáértésük hiánya miatt rossz döntéseket hoznak a pénzükkel. Az egyszerűség megadja az alapját annak is, hogy széles körben elterjedjen az alkalmazás használata.
  • Érzik a korszellemet: az "egy tető alatt minden, ami a legjobb" filozófia számos másik tech-cég esetén (pl. Amazon, Alibaba) esetén már bevált recept, főleg a fiatalabb generációk körében, akiket alapvetően a hagyományos piaci szereplők nehezebben szólítanak meg.
  • A banki jogosítványuk sokkal nagyobb mozgásteret jelent az N26-nak, mint olyan konkurens fintech-vállalatoknak, amelyek nem rendelkeznek ezzel. Ezzel a cég lényegében repülőrajtot kapott, hogy megvalósítsa ambícióit az eurozónában.
  • Befektetői szempontból az alacsony működési költségek pedig kifejezetten attraktívak profit szempontjából.

Mindez persze nem garancia a sikerre, mert
  • az alacsony díjak alacsony bevételt is jelentenek, szerencsére ebben az esetben mindez alacsony műküdési költségekkel is párosul.
  • Az IT-infrastruktúra sosem sebezhetetlen, minél inkább informatika-dependens egy cég, annál inkább bedöntheti akár az egészet egy komolyabb hackertámadás.
  • A hatalmas ambíciókhoz kiváló koordináció is kell - ha hinni lehet a belső értékeléseknek, ez egyelőre még nincs meg. Persze számtalan más startup is hasonló problémákkal küzd, idő kell, hogy a menedzsment és az üzletágak közti harmónia kialakuljon.
  • Úgy tűnik, nem készülnek egyhamar IPO-ra.

Összegzés helyett

Maga a koncepció, hogy banki termék, egyszerűen értelmét fogja veszíteni. Legalábbis teljesen át fogja értelmezni a világ. Egy idő után nem úgy gondolunk majd egy-egy szolgáltatásra, hogy hitelkártya, folyószámla vagy személyi kölcsön, hanem úgy, hogy a telefonomon veszek ezt-azt, a mögötte lévő pénzügyi művelet pedig szinte láthatatlan. Amellett tehát, hogy a digitális platformokon összehasonlíthatóak lesznek, beépülnek egy sokkal átfogóbb digitális folyamatba. A bankszektor határai omlanak le, olyan cégek fognak ajánlani bankszerű szolgáltatásokat banki mérleg építése nélkül, amelyek nem is voltak sohasem bankok. Kína legnagyobb vagyonkezelő cége például az e-commerce világból érkező Alibaba, amely most már a kkv-hitelezésben is dinamikusan növekszik

- nyilatkozta a Portfoliónak Dietz Miklós, a McKinsey partnere, szavaira tökéletes példa az N26.

Források: Business Insider, Tech Crunch, Crunchbase, Owler, N26, Wikipedia, New Breakouts, Banking Tech.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés