Előfizetői tartalom

Nagy átállás a magyar bankoknál: mit hozott az új számviteli rendszer?

Csekei Emília
|
Inzelt György
|
Szakál Gyöngyvér, MNB
Az eddigieknél korábbi veszteségelszámolást és tágabb körű hitelezési információk figyelembe vételét jelenti többek közt az idén januártól a bankszektorban alkalmazandó IFRS 9 standard. Az MNB felmérése szerint mindezek ellenére a változások nem hatottak jelentősen a hazai hitelintézetek szavatoló tőkéjére, tőkemegfelelésére és eredményére sem, elsősorban a szektorszinten folyamatosan javuló portfólióminőségnek köszönhetően. Az értékvesztés mindössze 5%-kal nőtt, míg a tőkemegfelelés 34 bp-tal csökkent az idei első negyedévben az IFRS 9-re átálló intézményi kör tekintetében.

A Nemzetközi Számviteli Standardok Testülete (IASB) 2014. július 24-én tette közzé az IFRS 9 Pénzügyi instrumentumok nemzetközi pénzügyi beszámolási standardot. Az IFRS 9 a pénzügyi instrumentumok esetében új szemléletmódot jelentő, várható veszteség alapú értékvesztési modell használatára tért át az eddigi, a megjelenítés és értékelés standard felmerült veszteség...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés