Nem foglalkozhat széfekkel a széfekkel foglalkozó cég

2018. március 13. 09:35    
nyomtatás
 
Az MNB az ügyfelek védelme érdekében ideiglenes intézkedésként, az ügyben folyó piacfelügyeleti eljárása lezárásáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így különösen letéti vagy széfszolgáltatást végezzen - olvasható az MNB közleményében.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytat annak megállapítására, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. (ABB-Allrisk) - Trezor Bank fantázianéven - végez/végzett-e üzletszerűen, a hitelintézeti törvény által szabályozott, s a jegybank engedélyéhez kötött letéti vagy széfszolgáltatási tevékenységet. Ennek keretében az MNB eddig többek között - az ABB-Allrisk szolnoki telephelyén - próbaügyletkötést végzett, helyszíni ellenőrzéseket tartott, illetve tanúkat hallgatott meg az ügy kapcsán.

A piacfelügyeleti eljárás során feltárt eddigi adatok alapján, az ügyfelek védelme érdekében az MNB ma publikált végzésében ideiglenes intézkedésként, eljárásának lezárultáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így letéti vagy széfszolgáltatást folytasson. Az MNB emellett figyelmeztetést helyezett el honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában, jelezve, hogy a társaság nem rendelkezik pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel.

Az MNB súlyosító körülményként értékelné, ha az ABB-Allrisk tiltó végzése ellenére esetlegesen folytatná e tevékenységét. Mostani intézkedésével párhuzamosan a jegybank a cégbíróságnál törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását is kezdeményezte.

Mint emlékezetes, az MNB legutóbb 2017. december 13-án közzétett sajtóközleményében tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy határozatot hozott és közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben engedély nélküli széfszolgáltatás miatt. Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenység során azért sérülhet (akár súlyos mértékben) az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető.

2016.12.02 10:09 Megtiltotta az MNB két széfekkel foglalkozó cégnek, hogy széfekkel foglalkozzanak

Az MNB közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ABB-Allrisk által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium