Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

2018. augusztus 10. 09:37    
nyomtatás
 
Sajtótájékoztatót tartott az OTP a ma hajnalban közzétett gyorsjelentést követően, Bencsik László beszélt a bank eredményeiről.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Kockázati költségek


A menedzsment az idei évre úgy számolt, hogy a kockázati költségek magasabbak lesznek, mint tavaly, Bencsik László szerint
az első félév eredménye alapján úgy látszik, hogy inkább kevesebb lesz a kockázati költség, mint tavaly, amikor 45,7 milliárd forint céltartalékot képzett meg a bank.Növekedés


Bencsik László szerint 2 oka van a jó eredménynek
  • beértek az akvizíciók, pl. a Splitska és a Vojvodjanska
  • a bankcsoport országaiban jó a gazdasági teljesítmény


Akvizíciók nélkül is nőnek a bevételek, kevésbé jó hír, hogy a működési költségek jelentősen emelkedtek, ennek okai:
  • a hitelvolumenek bővülésével az alkalmazotti létszám is emelkedik
  • dinamikusan kell emelni a béreket, ha versenyképes akar maradni a bank
  • informatikai, digitális fejlesztések zajlanak a bankcsoportnál.


Akvizíciók


A legutóbb bejelentett bankvásárlásokkal kapcsolatban Bencsik elmondta, hogy az albán bankpiac érdekes és vonzó, dinamikus növekedési történet első szakaszában tart, Albánia azon kevés régiós ország közé tartozik, ahol növekszik a lakosság.

Az OTP nem adta fel, hogy további bankokat vegyen a régióban.


Marzsok, ct


Nagyon erős a verseny, a hitelkamatok csökkennek, emiatt az OTP nettó kamatmarzsa is zsugorodik, a legerősebb marzscsökkenés Magyarországon látszik.

A kockázati költségek nagyon alacsony szinten állnak, de ez nyilván nem marad így örökké, Bencsik szerint pár évről lehet szó, amíg ezek a költségek ilyen alacsonyan állnak.


Magyarország


A lakossági hitelezés szinte minden szegmensében nő az OTP piaci részesedése.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

Forrás: OTP

A vállalati szegmensben jelentősen nőttek az állományok.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

Forrás: OTP


A pozitív gazdasági környezet, a mostani gazdasági növekedés fenntartható Magyarországon az OTP szerint, ehhez azonban további versenyképeségi intézkedésekre van szükség. A változó hitelek alapját a bankközi kamatok alakulása jelenti, ezekben nem látszik érdemi változás. Az MNB iránymutatása szerint az újonnan folyósított hitelek egyre magasabb arányban fix kamatozásaúaknak kell lenniük, az OTP-nél ezek aránya az új hiteleknél közel 80 százalék, ezeknek a hiteleknek a kihelyezése csökkenti a bankrendszer kockázatát.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium