Olaszország a hibás - üzente a görög jegybank, majd megugrottak a bankrészvények

2018. október 11. 08:18    
nyomtatás
 
Részben Olaszország "populista fiskális politikáját" okolja a görög bankok árfolyameséséért Görögország jegybankja. Ez az első hivatalos jelzés arról, hogy az olasz költségvetési hiány növelése hatással van más eurózónabeli országokra is - írja a Bloomberg. A közlemény után átlagosan 7,8%-ot meneteltek tegnap a görög bankrészvények.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A görög bankok részvényárfolyamában bekövetkezett legutóbbi fejleményeknek nincs közük a görög bankszektor állapotához, kizárólag külső tényezők okozták, mint például a nemzetközi kamatok emelkedése, különösen Görögország szomszédainál - olvasható Yannis Stournaras görög jegybanki kormányzó szerdai közleményében.

A hírügynökség megjegyzi, az európai adósságválság során jellemzőek voltak a fertőzési hatások, ezek azonban az elmúlt években alábbhagytak, köszönhetően az Európai Központi Bank intézkedéseinek és a szigorú költségvetési politikáknak - ez utóbbi konszenzus az, amit most Olaszország felrúgni látszik.

A görög bankok árfolyama átlagosan több mint 40%+-ot esett idén, amiben a Bloomberg szerint nagy szerepük volt a mérlegük állapotával, különösen a nem teljesítő hitelek értékesítése során kialakított árazással kapcsolatos befektetői aggodalmaknak. Az EKB tőkeemelésre szólította fel a legnagyobb görög hitelintézetnek számító Piraeus Bankot, és arra ösztönzi a szektor szereplőit, hogy gyors ütemben építsék le nem teljesítő hiteleiket. A befektetők egy része ezt az ütemet irreálisnak tartja.

A görög jegybank vezetőjét az elmúlt héten sok kritika érte, hogy nem küldött megnyugtató üzenetet a piacnak a görög bankok helyzetével kapcsolatban, a tegnapi közlemény egyfajta kárpótlás lehet ezért. A tegnapi közlemény után átlagosan 7,8%-ot meneteltek tegnap a görög bankrészvények.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium