Piramisjátékként működött egy bank, a vezetés elbulizta az ügyfelek pénzét

2018. július 12. 09:31    
nyomtatás
 
Kiderült, hogy a dél-afrikai VBS Mutual Bankot lényegében piramisjátékként üzemeltették és a menedzsment saját célra használta az ügyfelek pénzét, többek közt privát bulikat szervezett belőle. A pénzintézet felügyeletét átvette a dél-afrikai jegybank (SARB), miután az ügyfelek nem fértek hozzá betéteikhez.


Miután a jegybank átvette a bank vezetését, bejelentették, hogy a 27 ezer betétes 97%-át kártalanítani fogják, fejenként maximum 100 ezer randig. Összesen mintegy 1,5 milliárd randnyi befektetői vagyon ragadt bent a VBS-nél.

A pénzintézet azért került nehéz helyzetbe, mert a venda törzs királya, Toni Mphephu Ramabulana és Tshifhiwa Matodzi, a bank vezérigazgatója más vezető beosztású tisztségviselőkkel együtt több százmillió randnyi ügyfélpénzt költött el saját magára. Többek közt helikoptereket vettek belőle, Range Rovereket, Mercedes-Benz Vianókat és Armani, valamint La Martina ruhákat. A bankból lenyúlt pénzből ráadásul Matodzi a Vele Investments nevű társvállalkozását is próbálta finanszírozni, ami szintén a csőd szélére került.

A vendák királya a bankból lenyúlt pénzből drága bulikat is szervezett, mely során a vendégeket ingyen whiskyvel és pezsgővel itatta.

A számlák a Nedbankhoz fognak átkerülni, a VBS Mutualt várhatóan felszámolják.

(The Citizen, Fin24)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium