Bank

Új országba léphet be az OTP

Portfolio
Moldovai lapértesülés szerint az OTP megszerezheti a Mobiasbanca többségi részesedését, ennek letárgyalására érkezhet a következő napokban Moldovába a magyar bank vezetése.

Moldáv bankot vehet az OTP

A Mold Street nevű moldáv hírportál úgy tudja, hogy az OTP vezetői a Mobiasbanca többségi részesedésének megvásárlásáról szóló előzetes megállapodás megkötése és aláírása miatt Moldovába érkeznek a következő napokban. Az OTP nem erődítette meg a hírt. A Mobiasbanca ahhoz a bankcsoporthoz, a Société Généraléhoz tartozik, amelynek több leánybankját (albán, bolgár, szerb) már megvásárolta az OTP. A moldáv bankban 67,85 százalékos tulajdonrésze van a Société Généralénak, 20 százaléka a BRD-nek és 8,84 százalékos részesedése az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak.

Harmadik/negyedik legnagyobb bank Moldovában

A Mobiasbanca a 2017 végi állapot szerint 54 bankfiókon és 137 ATM-en keresztül szolgálja ki 148 ezer magánszemély és 13 ezer vállalati ügyfelét, 2017 végén 714 alkalmazottat foglalkoztatott.

Új országba léphet be az OTP
Piaci részesedése az elmúlt években jelentősen nőtt, 2017 végén mérlegfőösszeg alapján 12,72 százalékos részesedéssel a 4. legnagyobb moldáv bank volt, a hitelpiaci részesedése 14,49 százalék volt, ami alapján a harmadik legnagyobb moldáv bank volt, a lakossági betéti piacon 10,54 százalékos (4. hely), a vállalati betéti piacon pedig 16,3 százalékos (3. hely) volt a részesedése.


A moldáv bank az elmúlt években profitábilisan működött, 2017-ben az adózott eredménye 278 millió moldáv lej volt, akkori árfolyamon közel 4,2 milliárd forint.

Új országba léphet be az OTP
A bank saját tőke arányos megtérülése az elmúlt években kifejezetten magas, 20-25 százalék körül állt.

Új országba léphet be az OTP

Mennyit fizethet az OTP?

Az elmúlt évek akvizícióinak az a tapasztalata, hogy az OTP igyekszik könyv szerinti érték alatt bankot venni, de ha igazán jó minőségű, jól menedzselt és nagy piaci részesedésű pénzintézetet talál, akkor a könyv szerinti érték 1-1,5-szörösét is kifizeti. A Mobiasbanca az ország harmadik legnagyobb pénzintézete, piaci részesedése relatíve nagy, és profitábilisan, magas saját tőke arányos megtérüléssel működik, ezért nem ördögtől való gondolat azt feltételezni, hogy az OTP akár egyes-másfeles P/BV-n veszi meg a bankot. A Mobiasbanca saját tőkéje 2017 végén 1,5 milliárd moldáv lej volt, az mostani árfolyamon 24,7 milliárd forintnak felel meg, a könyv szerinti érték másfélszerese pedig 37 milliárd forint lenne.
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
bálint attila 2