Vallott a bankvezér: nem sok jóra számít a Brexit után

2017. december 7. 16:04    
nyomtatás
 
Nagy-Britannia már nem annyira vonzó a tehetséges fiatalok számára, Trump hibát követ el, hogy fontos gazdasági területeket enged át Kínának és a bankok kevésbé kockázatosak, de kevésbé profitábilisak, mint tíz évvel ezelőtt. A BBC-nek adott interjút Nagy-Britannia ötödik legnagyobb bankjának vezére, Bill Winters.


Kereskedés Standard Chartered-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


A Standard Chartered vezérigazgatója szerint a Brexit miatt Nagy-Britanniának súlyos veszteségekkel kell szembenéznie. Részben azért, mert a nagyrészt euró-denominált vállalati bankolás jelentős része a kontinentális Európába fog kerülni a brit kilépés után. Ugyan a Brexit-tárgyalások elvileg vezethetnek olyan egyezményhez, amely lehetővé teszi a brit székhelyű bankok számára, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak európai ügyfeleik számára, de a bankvezér szerint senki nem számít erre igazán.

A brit pénzintézeteknek egyre nehezebb tehetséges fiatalokat vonzani magukhoz. A diák vízumok korlátozása okozza a legnagyobb problémát, mivel sok bank az országban tanuló, majd gyakran ott munkát kereső külföldi fiatalok közül válogat - állítja Winters. A folyamatot a hivatalos számok is alátámasztják. Tíz év folyamatos növekedés után tavaly 7%-kal visszaesett azoknak az európai diákoknak a száma, akik Nagy-Britannia egyetemeire adták be a jelentkezésüket.

A BBC-nek adott interjújában az egykori Wall Street-i bankár arról is beszélt, hogy szerinte Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nagy hibát követ el azzal, hogy olyan gazdasági területeken hagyja terjeszkedni Kínát, amelyeket eddig Amerika dominált. A Transz-csendes-óceáni Partnerség feladása után az ázsiai ország már elkezdett kialakítani egy több régiós kereskedelmi blokkot. Winters szerint a folyamat hasonlít ahhoz, amellyel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia alakított ki piacokat Európában a második világháború után. Hozzátette, hogy ez mind Európa, mind Amerika gazdasági pozícióját veszélyezteti.

Az óriásbank vezére hisz abban, hogy a pénzintézetek sokkal biztonságosabbak, mint tíz évvel ezelőtt, azonban ez egy más fajta kockázatot hordoz magában. Az elmúlt években sok bank profitábilitása esett vissza, ahogy a szigorúbb szabályozások miatt növelniük kellett tőketartalékaikat.

Ezzel párhuzamosan egyre több technológiai vállalat kezd el pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleik számára, ráadásul sokszor hatékonyabban és olcsóbban csinálják, mint a bankok. Sok szakértő szerint a bankszektor következő nagy válsága abból fakad majd, hogy a technológiai vállalatok kisebb költségek mellet tudnak banki szolgáltatásokat nyújtani. Ennek ellenére Winters szerint a pénzintézetek sorsa egyelőre nincs megpecsételve.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium