FONTOS Okosban oldja meg a kormány a legnagyobb 2024-es problémáját
 
Előfizetői tartalom

Vége a "tisztítótűznek"? Tényleg nem lesz több takarékcsőd?

Portfolio
Soha nem látott csődhullám vonult végig idén a magyar takarékszövetkezeteken, hiszen 2014-ben - részben az új, szigorúbb követelmények okán - 5 piaci szereplő is bedőlt. Mindez azonban talán elfogadható áldozat azért, hogy egy teljes körűen átvilágított, stabil lábakon álló kockázatközösség jöjjön létre, amely megakadályozza a jövőben hasonló esetek előfordulását. December 5-én 117 tagúvá, vagyis teljessé vált ez az integráció, így a "véráldozatokkal" járó stabilizáció korszaka lezárult, új fejlődési pályára állhat a szektor. Ettől természetesen hosszú távon még bármi történhet, de erősen meglepődnénk, ha a következő időszak csődesemények szempontjából bármennyire is mozgalmas lenne.

Sokan gondolhatják, hogy lám-lám, a 2013-ban megszületett takarékszövetkezeti törvény ennyit tud: takarékok sorozatos csődjéhez vezetett. Ennek épp az ellenkezője igaz: bár a törvény alapján megindult átalakulás valóban járt áldozatokkal (a szabálytalanul működőket kiszűrték), ez csak az évtizedeken keresztül halmozódó, korábban szőnyeg alá söpört meglévő problémákat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés