Egyre több kkv látja be: biztosítás nélkül hazárdjáték lehet a vállalkozás

2017. november 14. 13:00    
nyomtatás
 
Míg a nagy cégeknél külön munkatársak foglalkoznak a témával, sok kis-és közepes vállalatnál nem is hallottak még a vállalati biztosításokról. Maga az elnevezés nem egy konkrét terméket, sokkal inkább egy biztosítási csomagot, portfóliót takar. De hogy állnak a magyar cégek ehhez, és milyen folyamatok zajlanak mostanában a piacon?


Ugyanúgy, ahogy a lakossági ügyfelek tudnak vásárolni lakás-, gépjármű-, életbiztosításokat, a vállalatok is köthetnek - sőt, bizonyos esetekben kötniük is kell - speciális, rájuk szabott biztosításokat. A vagyoni károk fedezetére a tényleges kockázatkezelési igények szerinti vagyonbiztosítási csomag állítható össze a vállalkozások és intézmények részére. A tűz és elemi károk biztosítása mellett olyan kiegészítő biztosítások is választhatók, amelyek a biztosítható vagyoni kockázatok szinte teljes körére fedezetet nyújtanak.

A klasszikus csomagok és az extrák

A klasszikus vagyon- és felelősségbiztosítás alatt azt értjük, amiben a vállalkozás - legyen az termelő, gyártó avagy szolgáltató - gépei, berendezése, épületei, telephelyei alapesetben vannak biztosítva a különböző veszélynemek ellen, mint tűz, robbanás, földrengés, jégverés, vihar, stb. A felelősségbiztosítási elemek azonban eltérnek a lakosságitól, hiszen itt munkáltatói felelősségbiztosítások, szolgáltatás - vagy termék-felelősségbiztosítások is szerepelhetnek a palettán.

Egyre több kkv látja be: biztosítás nélkül hazárdjáték lehet a vállalkozás
Klikk a képre!


Ezekhez kapcsolódhatnak még például az építés-szerelésbiztosítások, az elektronikus eszközök biztosítása, nagy gépek biztosításai. Újdonságot jelent a magyar piacon a szélerőművek, naperőművek - szintén speciális - biztosítása.

A vállalati biztosítások egyedi ága a szállítmánybiztosítás: ha út közben valami történik az áruval, annak a kártérítését a biztosító átvállalja. Ezen felül a flottáikra tudnak vásárolni kötelező-, casco illetve GAP-biztosítást, ami a vállalatok esetében egy csoportos jellegű biztosítás is lehet. A dolgozókra pedig csoportos élet-, balesetbiztosítás, valamint nyugdíjbiztosítási termékek közül választhatnak a cégek megfelelő konstrukciót.

A biztosítás egészen meglepő irányokat is vehet: egyfajta kombinációi a lakossági és a vállalati terméknek a nagy, kiterjesztett garanciabiztosítási programok. Tipikusan ilyen például, ha egy magánszemély vásárol a biztosító partnerénél egy értékes műszaki cikket, akkor kiterjesztett garanciabiztosítást is kérhet hozzá. A csoportos utasbiztosítások is idesorolandók: nagy cégek, ahol sokat utaznak, vásárolhatnak egy keretnapos biztosítást. Így gyakorlatilag több ezer napi utasbiztosítást vesz a cég, és ahogy a kollégák utaznak, lefogyasztják a keretet.

A legtöbb nagy biztosítónak van ilyen szolgáltatása Magyarországon

A legtöbb kompozit nagybiztosítónak van vállalati szolgáltatása, de vannak olyan kisebb társaságok, amelyek kifejezetten erre a területre specializálódnak, és vállalnak olyan jellegű kockázatokat, amiket a nagyok csak ritkán.

A teljes biztosítási piaci díjbevétel tavaly 920 milliárd forint volt, ebből az, amit klasszikusan a vállalati biztosításokhoz lehet sorolni, tehát a vállalati vagyon- és felelősségbiztosítások 80 milliárd forintot tettek ki - ez a teljes piac 8,5 százaléka.

A méreteket jól mutatja, hogy a piac egyik legnagyobb szereplője, az Aegon Magyarország díjbevételéből (ami idén meg fogja haladni a 100 milliárd forintot) több mint 10 százalék már a vállalati szegmensből jön.

A piac évről évre növekszik 5-6 százalékot, most csak a vállalati biztosításokról beszélek, és ebben az évben is várhatóan ennyi lesz a növekedés

- mondta el a Portfolio-nak Dénes Attila, a társaság Vállalatbiztosítási Üzletág igazgatója.

Az elmúlt években voltak olyan jogszabályváltozások, amelyek kötelezővé tették bizonyos szakmák számára, hogy rendelkezni kell szakmai felelősségbiztosítással. Ugyanakkor elkezdődött egy piaci konszolidáció (összeolvadások, felvásárlások) is: 2018-ra várhatóan öttel kevesebb lesz a piaci szereplők száma, mint két évvel ezelőtt volt.

Egyre több kkv látja be: biztosítás nélkül hazárdjáték lehet a vállalkozás


A szakember szerint fontos fejlesztések is megvalósultak a magyar piacon, így az Aegonnál is. Ilyen az egyablakos ügyintézés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy cégnek egyetlen ügyintézővel kell kapcsolatot tartania a biztosítónál. Persze ha az ügyfélnek nincs erre igénye, és azt szeretné, hogy diverzifikáltan, több helyen legyen a biztosítási portfóliója, akkor egy-egy kis szeletet is tudnak ebből vállalni.

A biztosítási alkuszok a nagyvállalati szegmens 90 százalékát lefedik, nemzetközi és magyar cégeknél egyaránt. Ugyanakkor még nagyon sok olyan biztosítási szerződés van, amelyeket - egy lakásbiztosításhoz hasonlóan - időközönként érdemes felülvizsgálni, hiszen sok beruházás történik a cégeknél, új munkaerőt vesznek fel, és a biztosítási kötvényeket is aktualizálni kellene ezeknek megfelelően. Ezt érdemes minden évben a biztosítási közvetítővel vagy a biztosítóval közösen átnézni, hogy a kárrendezésnél ne legyen ebből később probléma.

A cikk megjelenését az Aegon Biztosító támogatta.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium