Hamarosan kiderül, mennyit gombolnak le rólad a biztosítási ügynökök

2018. február 14. 09:13    
nyomtatás
 
Komoly változásokat hoz a biztosítási szektorban egy új uniós irányelv, az IDD (Insurance Distribution Directive). A biztosításokat folyamatos képzés alatt álló értékesítők adhatják csak el, akiknek az érdekeltségükről, javadalmazásukról is tájékoztatni kell az ügyfelet - írja a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleményében. Az érdekvédelmi szövetség egyszerre keményen kritizálja az Európai Uniót is a szabályozás életbeléptetésének határidejével kapcsolatos huzavona miatt.
Az IDD-ről az FBAMSZ elnöke, Sebestyén László is tart előadást a Portfolio Biztosítás 2018 Konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
Mire kell készülni?


A szabályozás bevezetése a 2017-es MNB adatok alapján Magyarországon 9066 független és 19054 függő közvetítőt érint, illetve ezek (potenciális) ügyfeleit. A következő változásokra kell felkészülni:
  • Tovább szigorodnak majd a tájékoztatási szabályok, új igényfelmérési kötelezettségeket vezetnek be a megfelelő termék kidolgozása érdekében.
  • Tájékoztatást kell adni arról, hogy történik-e tanácsadás az értékesítés során, valamint a javadalmazás természetéről, közvetítők esetében pedig annak forrásáról is, vagyis lényegében nyilvánossá válik, hogy mennyit keres egy új szerződés megkötésén egy biztosítási ügynök, értékesítő.
  • Az IDD a korábbi elvárásokat kiegészítve megszabja a folyamatos képzést is, amelynek legalább az évi 15 órát kell elérnie, például e-oktatás vagy mentorálás formájában. Az irányelvben ezek mellett a konkrét tagállami elvárások is helyet kapnak, így Magyarországon a befektetési alapú biztosítási termékekre vonatkozó kötelező tanácsadás.

Az új szabályok mellett nem rég lépett életbe a PRIIPS és az ehhez kapcsolatos egységes terméktájékoztatók is, ennek vívmányairól itt írtunk:
2018.01.12 05:24 Bombát robbantott az EU a legnagyobb magyar nyugdíjbizniszben

Megy a huzavona


A MABISZ közleményében élesen kritizálja az EU-s döntéshozókat a 2016. február 22-én kihirdetett szabályozással kapcsolatos késlekedés miatt: az irányelvet ugyanis két éven belül kellett volna azt átültetni a tagállamoknak a nemzeti jogrendszerükbe.

A többszintű szabályozási rendszerben azonban előbb tűzték ki az alkalmazás időpontját, mintsem az általános elveket tovább pontosító második szintű szabályokat elfogadták volna.

Mivel ezeket a végrehajtási szabályokat csak tavaly decemberben hirdették ki, a biztosítási szakmának a MABISZ szerint nem maradt elég ideje a felkészülésre.

Az EU döntéshozó testületei ezért az alkalmazási határidő októberre történő elnapolását határozták el, ám a politikai szándék jogi formába öntése március közepénél előbb nem tud megvalósulni. Így azokban az országokban - köztük Magyarországon - amelyek már átültették a saját jogrendjükbe az uniós irányelvet, az érintett piaci szereplők jelenleg a február 23-i határidőből tudnak kiindulni.

A MABISZ szerint a változások a PRIIPS-hez kapcsolódó KID-ek elkészítése és a májusi adatvédelmi szabályokhoz (GDPR) való alkalmazkodás mellett rendkívül nagy erőforrások mozgósítását igénylik a szektortól.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium