szerző

Mi lesz a biztosítókkal 2017-ben? Megszólalnak a vezérek

2016. december 30. 12:44    
nyomtatás
 

NN, Uniqa, K&H, Union

előző oldal 1 2  

Mi lesz a biztosítókkal 2017-ben? Megszólalnak a vezérek

Sztanó Imre elnök-vezérigazgató, NN


1. Sikeres évet zártunk. 2016 volt az az év, amikor kimondtuk, hogy a stratégiánk középpontjában a digitalizáció áll. Ebben is egyértelmű piacvezetők szeretnénk lenni. Mi az NN-nél abban hiszünk, hogy a digitálizáció segítségével a korábbinál relevánsabb értékajánlatokat tudunk kínálni ügyfeleinknek. A digitalizáció nem a személyes tanácsadást fogja kiváltani, véleményünk szerint az életbiztosítási értékesítés döntő része a jövőben is személyes csatornákon keresztül fog történni. Ugyanakkor a digitalizáció nagyságrendileg emelheti az ügyfélélményt és hatékonyságot a személyes csatornákban is. Az idei évben négy komoly lépést tettünk a digitális életbiztosítóvá válás irányába. Bevezettük az elektronikus aláírást, amivel teljesen papírmentessé tudtuk tenni a szerződéskötés folyamatát. Ügyfeleinket nem terheljük többé 50-60 oldalnyi nyomtatott dokumentummal, és a környezetet is óvjuk. Teljesen megújítottuk ügyfélportálunkat, valamint elindítottuk új online- és telefonos értékesítési csatornáinkat is. Ezáltal olyan módon tudunk ügyfeleinknek megoldásokat ajánlani, ami számukra a legkényelmesebb. A vadonatúj CRM rendszerünkkel pedig leraktuk a sokcsatornás kiszolgálás alapjait. Azt szeretnénk elérni, hogy az ügyfélélmény szempontjából észrevétlen legyen az átváltás az online-, a telefonos- és a személyes interakciók között. Az életbiztosítási szektor szempontjából a legfontosabb esemény kétségkívül az etikus életbiztosítási koncepció megalkotása volt. A jövő év elejétől életbe lépő szabályozás hatására az életbiztosítások a megtakarítási piac egyik legjobban szabályozott és legátláthatóbb szektorává válnak. Biztos vagyok benne, hogy az etikus életbiztosítási koncepció javítani fog a megtakarítási célú életbiztosítások jó hírnevén. Személyesen is nagyon üdvözlöm az etikus szabályozást, mert egy sor, általunk már korábban alkalmazott jó gyakorlat is bekerült a jogszabályokba, így teremtve értéket minden ügyfélnek, és biztosítva az egyenlő versenyfeltételeket a piacon.

2. Jó látni, hogy érezhető mértékben növekszik a magyar emberek igénye az öngondoskodásra, különösképpen a nyugdíj és az egészségügyi szolgáltatások terén. Ugyanakkor a magyarok jelentős része továbbra sem gondoskodik megfelelő mértékben a jövőjéről. Az életbiztosítási szektor legfontosabb feladata és egyben kihívása, hogy releváns megoldásokat nyújtva minél több családhoz vigye el a megoldásait. Ebben nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, több egyént és családot kell tudnunk megszólítani. Éppen ezért nem kevesebbet vettünk a fejünkbe, mint hogy megváltoztatjuk az emberek fejében az életbiztosításokról kialakult képet. Ehhez többek között új termékek fejlesztése, egyszerűbb és érthetőbb kommunikáció, valamint átláthatóbb működés szükséges. A digitalizációval egy fontos előfeltételét teremtjük meg az ezen témákban történő előrelépésnek. Kiemelten fontos kihívás, hogy a biztosítási szakma és ezzel párhuzamosan a biztosítási megoldások nem elég vonzóak a fiatalok számára. Az Y generációnak el kell mondanunk, hogy "fiatalok, érezzük, hogy nektek túl konzervatív ez a szektor, mást kerestek, ezért alkalmazkodunk hozzátok". Nemcsak újszerű értékajánlatokkal kell meggyőznünk őket, hanem vonzó munkahellyé is kell válni, start-upokhoz hasonló agilis működéssel és céges kultúrával. Amelyik biztosító nem tud a Millennium generáció számára értéket teremteni, az szükségszerűen lemarad.

3. Az elmúlt két évben hatalmasat változtattunk termékfejlesztési filozófiánkon. Ügyfélkutatásainkból egyértelműen azt derült ki, hogy az ügyfeleknek olyan testre szabható megoldásokra van szükségük, amely változó élethelyzetekben rugalmasan alakítható biztosítási védelmet kínál. Emellett hisszük azt, egy váratlan esemény esetén ügyfeleinknek messze nem csak pénzre van szüksége. Hadd mondjak egy konkrét példát. Ha valakit rosszindulatú daganatos megbetegedés gyanújával diagnosztizálnak, akkor egy CT vagy MR vizsgálat gyors megszervezése - mind a gyógyulás szempontjából, mind lelkileg - legalább akkora értéket képviselhet, mint a kifizetésre kerülő biztosítási összeg. Egy aggódó páciensnek egyáltalán nem mindegy, hogy néhány napot vagy hónapokat kell várnia a pontos diagnózisra. Mindezeket figyelembe véve indítottuk útjára Életút programunkat. Ez egy olyan testre szabható megoldás, amely ügyfeleinket akár egész életükön keresztül elkísérheti, ugyanakkor elemei rugalmasan változtathatók. A program részeként elsőként a kritikus betegség-, valamint a balesetbiztosítási modulokat vezettük be; mindkettőt zajos sikerrel. Az igény szerint ki-be kapcsolható elemeken túl kiemelt eleme a programnak a terméket körülölelő széles szolgáltatási háló is. 2017-ben újabb moduláris védelmi elemekkel és asszisztencia szolgáltatásokkal fogjuk szélesíteni Életút programunkat. A digitalizáció lehetőségeit kihasználva további újdonságok bevezetésére is készülünk a következő évben. Ezekről majd a konkrét bevezetések előtt szeretnénk beszélni. Kicsit messzebbre tekintve a járadékpiacot látom egy lefedetlen üzleti lehetőségnek az életbiztosítók számára. A versenyképes járadékpiac megteremtése egyben társadalmi cél is, hiszen ezen instrumentum által válik teljes körűvé az időskori öngondoskodás szolgáltatási palettája. Több oka van annak, hogy miért nem alakult ki számottevő járadékpiac hazánkban. Ugyanakkor hiszem, hogy ezen korlátok középtávon lebonthatók. Életbiztosítási piacvezetőként nemcsak lehetőségünk, hanem felelősségünk is a változások élére állni.

Mi lesz a biztosítókkal 2017-ben? Megszólalnak a vezérek

Kurtisz Krisztián vezérigazgató, Uniqa


1. Az UNIQA Biztosító 2016. július 1-jével felállt új igazgatóságával nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy az elkövetkező években Magyarország legdinamikusabb biztosítójává váljunk, és a legjobb szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek. A stratégiánkat támogató Simplicity program komoly változást hozott cégünk mindennapjaiba. A program három pillérre támaszkodik: 1. az ügyfélélmény javítására (különösen az alapszolgáltatásokban), hiszen a kihívó IT-cégek is ebben erősek igazán, 2. az egyszerűsítésre, a szolgáltatások átláthatóságának megteremtésével (ennek részeként tavaly a nem-életbiztosítási üzletágban elsőként szétválasztottuk a retail, illetve a corporate területet), 3. a motiváló munkahelyi légkör megteremtésére, ami a fiatal, jövőre nyitott tehetségek számára is vonzó. A menedzsmentváltás mindig komoly kihívást jelent egy cég életében, de köszönhetően a régi és új kollégáknak, zökkenőmentesen zajlott le a vállalat átalakítása. Idei legfontosabb eredményünk, hogy már rövid idő alatt is érezhetően egyszerűsödtek folyamataink, ezáltal a korábban is megszokotthoz képest még magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket. A szervezeti változások mellett az idei év számunkra, ahogy a többi biztosító számára is, nagyrészt az új életbiztosítási koncepció bevezetésével telt. A 2017. január elsejétől életbe lépő szabályozás egy sikeres, többoldalú egyeztetés-sorozat eredménye, amely a piacot közép- és hosszútávon jó irányba tereli azáltal, hogy növeli a transzparenciát és az ügyfelek bizalmát a biztosítási szakmában.

2. A 2017-es év az UNIQA Biztosító életében az új szervezeti struktúra és az üzleti folyamatok megszilárdításáról fog szólni. Továbbra is elsődleges célunk, hogy a piac legjobb biztosítási szolgáltatójává váljunk, ahol a legkönnyebb és a leggördülékenyebb a biztosítási szerződéskötés, ügyintézés és kárrendezés. Értékesítés-vezérelt biztosítóként szeretnénk megtartani diverzifikált értékesítési csatornáinkat, de fel kell készülnünk arra is, hogy néhány éven belül az információs technológia szférájából érkező cégek kihívóként lépnek fel velünk szemben a lakossági üzletág tekintetében, ahogy ez már a globális bankszektorban jól látható.

3. Az értékesítési struktúrákban folyamatos átalakulás figyelhető meg, amely leginkább ügyfélszegmensek alapján történik. A vállalati ügyfélkörben nagy hangsúlyt kap a személyes értékesítés, ami várhatóan a jövőben is megmarad. A lakossági tömegtermékek esetében viszont arra számítok, hogy sokkal inkább előtérbe kerül a direkt és automatizált csatornák szerepe, köszönhetően a termékek egyszerű struktúrájának és az elmúlt években növekvő internet-penetrációnak.
A jövőben mind a vállalati, mind a lakossági ügyfélkör esetében a korábban megindult tendenciák erősödését várom.

Mi lesz a biztosítókkal 2017-ben? Megszólalnak a vezérek

Nik Vincke vezérigazgató, K&H Biztosító


1. A biztosítási piac bővülést mutatott a 2016-os évben, mely bővülés egyértelműen tükrözi a javuló makrogazdasági környezetet. A szektornak megfelelően a K&H Biztosító valamennyi üzletága is erőteljes növekedést mutatott, a legnagyobb gyarapodást a bankfióki hálózaton és a közvetlen csatornákon keresztül sikerült elérni. Folytattuk ügyfélközpontú stratégiánk megvalósítását és korunk elvárásainak megfelelően számos újdonsággal is szolgáltunk az évben. Ezek közül a legjelentősebb telematika szolgáltatásunk kísérleti üzemben történő bevezetése, mely alapjaiban változtathatja meg felhasználóinak közlekedési szokásait, ezáltal pedig lehetővé teszi majd a személyre szabott biztosítási díjak megvalósítását.

2. Egyértelműen pozitív várakozással tekintünk a 2017-es évre. Ügyfeleink valamint biztosításközvetítő partnereink jobb kiszolgálása és a hatékonyság növelése érdekében további digitális megoldások bevezetését tervezzük. A jövő év legnagyobb innovációja a K&H Biztosítónál egyértelműen a telematika szélesebb körű bevezetése lesz. Ennek segítségével ügyfeleink fejleszthetik vezetési stílusukat, így elkerülhetik a balesetveszélyes helyzeteket, ráadásul ez által gépjárműveik fogyasztási adatait is csökkenthetik. Ez egybe esik fenntarthatósági céljainkkal is, mely szerint mind az egészég megőrzése, mind pedig a környezetvédelem területén szeretnénk hozzájárulni, hogy a jelen és jövő társadalma teljes életet élhessen. További célunk 2017-ben piaci részesedésünk növelése a kkv szegmensben, melynek érdekében több újdonságot is tervezünk.

3. Két szegmens profitálhat leginkább a tovább javuló makrogazdasági környezet miatt. Az egyik a casco. Várakozásaink szerint az elkövetkező években az új autó eladások megugorhatnak és így a magyar autópark újra fiatalodhat. A másik növekedő termék a nyugdíjbiztosítás lesz; úgy gondoljuk a lakosság egyre nagyobb része lesz képes megtakarítani, és közülük egyre többen döntenek majd a pénzügyi tudatosság erősödésével e rendkívül vonzó termék mellett.

Mi lesz a biztosítókkal 2017-ben? Megszólalnak a vezérek

Lehel Gábor elnök-vezérigazgató, Union


1. Az idei év különösen az életbiztosítási területen működő biztosítók számára alakult mozgalmasan. Egyrészt az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítások piacélénkítő hatása továbbra is jelentős volt. Másrészt a szigorodó felügyeleti ajánlások is elsősorban ezen a területen követelnek meg kiemelt figyelmet: a már érvényben lévő nyugdíjbiztosítási ajánlás mellett a jövő év elejétől lép életbe az etikus életbiztosítási koncepció, amely valamennyi szereplő részéről alapos felkészülést követelt meg. A szűkülő mozgástér törvényszerűen az uniformizálódó termékek irányába viszi a piacot, ami az eddigieknél jóval nagyobb kreativitást igényel majd az értékesítési oldalon. Az UNION Biztosító számára idén is a hosszú távú profitabilitással bíró területek voltak a fókuszban. Mind a nyugdíj-, mind a baleset-, mind az egészségbiztosítás területén komoly előrelépéseket tudtunk tenni. Emellett a piaci körülmények alakulása miatt nyereségesen tudtunk ismét nagyobb súllyal megjelenni a KGFB-piacon is. Az évközi szerzésünk a korábbi évekhez képest magasabb szinten alakult, illetve az év végi KGFB kampány során az elemzők szerint a második helyen végzünk, mintegy 15 százalékos részesedéssel. A hatékonyabb ügyfélkiszolgálás érdekében pedig tovább szélesítettük az elektronikus támogatási funkciókat, illetve belső folyamatainkat is tovább egyszerűsítettük, automatizáltuk.

2. A már említett etikus életbiztosítási koncepció új piaci környezetet hoz létre, melyben az egyes szereplők megújított termékekkel szállnak újra versenybe. Mivel az új szabályozás sok apró részletre is kitér, januártól gyakorlatilag csak új vagy megújított termékek lesznek jelen az életbiztosítási piacon - arra számítunk, hogy az első időkben szűkülő termékpalettáról választhatnak az ügyfelek. Az új helyzet ráadásul egyfajta konszolidációt is eredményez majd a piacon, hiszen lesznek, akik számára egyes területek a jövőben már nem lesznek annyira vonzóak. A fentiek értékesítésre gyakorolt hatása még nehezen becsülhető mind a teljes piac, mind pedig az egyes cégek szintjén. Az UNION megközelítése mindenesetre az, hogy az ügyfelek tudatosabb választása és a termékek jobb megértése kedvezőbb megmaradási számokban és magasabb ügyfél-elégedettségben fog majd megmutatkozni közép- és hosszú távon. Ezek miatt fokozottabban előtérbe kerül a hatékonyság növelése digitális megoldásokon keresztül, illetve a vállalati kreativitás.

3. Az elmúlt évek növekedési trendje piaci szinten várhatóan mind az élet, mind a nem-élet ágban folytatódni fog. A gazdaság bővülése miatt további jelentős potenciál van az amúgy is alacsony penetrációval rendelkező és jellemzően túl alacsony biztosítási összegekre kötött vállalati vagyon- és felelősségbiztosításokban, emellett a lakossági megtakarítási potenciál erősödése további impulzust jelenthet az életbiztosítási területnek. Az UNION számára az életbiztosítási területen a folyamatos díjas termékek lesznek a középpontban - ezen belül is fokozottan szeretnénk továbbra is kihasználni a nyugdíjbiztosításban lévő lehetőségeket. Nem-élet ágon a privát egészségbiztosításra, valamint a lakás-, a vállalati vagyon-, KGFB és a különböző balesetbiztosításokra fogunk koncentrálni. Természetesen folyamatosan készen állunk további lehetőségekre is, továbbá erősíteni kívánjuk a minőségi ügyfélkiszolgálást. Folyamatosan megújuló szolgáltatásaink keretében igyekszünk minél hatékonyabban kihasználni a technológiai innováció által kínált újabb és újabb eszközöket, megoldásokat.

A biztosítóvezérek válaszait biztosítójuk 2016 első félévi díjbevétele alapján állítottuk sorrendbe. Kisbenedek Péter, az Allianz első embere más elkötelezettségek miatt idén először sajnos nem tudott válaszolni kérdéseinkre.
 

1. Generali, Aegon, Groupama, Posta
2. NN, Uniqa, K&H, Union
előző oldal 1 2  

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium