Előfizetői tartalom

Nyugdíjpénzek államosítása: a magyar példát követhetik a románok és a horvátok

Portfolio
Jelentős költségvetési teret nyerne Románia és Horvátország, ha Magyarországhoz hasonlóan megszüntetnék a nyugdíjrendszer második pillérét és beszántanák a magánnyugdíjpénztárakat. A magas költségvetési hiány miatt erre nagyobb esély van Romániában a JP Morgan legfrissebb elemzése szerint, amelyben a számítások alapján a nyugdíjpénzek államosítása a GDP 3, illetve 18%-ának megfelelő mértékben csökkentené az államadósságot Romániában és Horvátországban. A kísértés nagy, a kérdés, meglépik-e, és ha igen, mikor.

Nő a nyugdíjdeficit a régióbanAz 1990-es évek végén a közép-kelet-európai országok egyre nagyobb nyugdíjhiányt halmoztak fel, a kormányzat felé érkező nyugdíjjárulékok egy részét átirányították a nem állami kézben lévő, de az állam által szigorúan szabályozott nyugdíjalapokba, mellyel elindult egy három pilléres nyugdíjrendszer az érintett országokban.Három...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés