szerző

Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, 15% felett is hoztak a pénztárak

2018. január 12. 15:10    
nyomtatás
 
Bőven lehetett 10% felett keresni egy részvénytúlsúlyos pénztári portfólióval tavaly, de a hozamok nullától közel 16%-ig is szóródtak attól függően, hogy ki milyen önkéntes pénztári portfóliót választott magának. Aki mert kockáztatni, a magán-nyugdíjpénztári portfóliók többségével is 8-12% körüli hozamokat érhetett el.


Az MNB honlapján elérhető pénztári árfolyamadatok alapján nagyon jó évet zártak a hazai önkéntes és magánnyugdíjpénztárak. Az önkéntes pénztáraknál nem volt ritka a 10-12% körüli vagy a feletti éves hozam, de általánosságban elmondható, hogy az 5% feletti hozamokat elsősorban a nagyobb kockázatvállalású portfóliókkal lehetett elérni.

A három legjobb tavalyi nettó hozamot az önkéntes pénztári portfóliók közül az Allianz Hungária és az OTP két portfóliója érte el.


Az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója nemcsak az önkéntes, hanem a magán-nyugdíjpénztári mezőnyt is bőven lekörözte a tavalyi 15,45%-os hozamával. Ezt az OTP önkéntes pénztárának két portfóliója követte, az OTP dinamikus portfóliója 12,61%-ot, növekedési portfóliója pedig közel 12%-ot hozott a tagoknak. Ahhoz, hogy ilyen jól teljesítettek a növekedési portfóliók, egyértelműen hozzájárul a tőzsdék tavalyi kiugró teljesítménye, a hazai és a globális részvénypiacon is szép hozamokat lehetett elérni.

Mindhárom portfólióra igaz, hogy magas kockázatú befektetéseket tartanak.
  • Az Allianz kockázatvállaló portfóliója 10%-ban magyar állampapírokat, 90%-ban pedig magyar és nemzetközi részvényeket tart, olyan tagoknak ajánlják, akik nagyon hosszú távon gondolkodnak és a nyugdíjba vonulásig több mint 20 évük van hátra, ami a portfólió magasa kockázatából adódik.
  • Az OTP dinamikus termékét a pénztár leírása alapján elsősorban a 16-35 éves, tehát a magasabb kockázatot is vállalni hajlandó pénztártagoknak ajánlják, a portfólió közel 90%-ban hazai és külföldi részvényeket és külföldi kötvényeket tart.
  • Az OTP növekedési portfóliója szintén magas kockázatvállalású, miután befektetéseinek közel kétharmadát hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják, így a pénztár elsősorban a 35-45 éves pénztártagoknak ajánlja.

A lenti táblázatban szereplő többi pénztári portfólió sem teljesített rosszul, a vizsgált portfóliók többsége 5% felett teljesített. Az 5% alatti hozamok lényegében csak azoknál a portfólióknál fordultak elő, amelyek kockázatkerülő befektetési politikájuk miatt csak alacsonyabb hozampotenciálú eszközöket tartottak. Az MNB oldalán elérhető pénztári árfolyamadatok alapján az alábbi hozamokat érték el tavaly a nagyobb pénztárak portfóliói:

Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, 15% felett is hoztak a pénztárak


A magán-nyugdíjpénztári tagoknak sem volt okuk panaszra, tavaly a négy megmaradt magánkassza portfólióinak többsége 8-12% közötti nettó hozamokat ért el. A magánkasszáknál a három legjobb teljesítmény a Horizonthoz, a Budapesthez és a Szövetséghez kötődik, nem meglepő módon mindhárom portfólió növekedési, tehát részvénytúlsúlyos.
  • A Horizont növekedési portfóliójában az állampapírok és részvények mellett még viszonylag magas arányt képviselnek az ingatlanbefektetések, a portfóliót azoknak ajánlják, akik a magasabb hozam reményében hajlandóak elviselni a magasabb kockázatot is.
  • A Budapest növekedési portfóliójában a részvénybefektetések jelentős szerepet kapnak, magát a terméket főként azoknak ajánlják, akiknek legalább 15 évük van még a nyugdíjba vonulásig.
  • A Szövetség növekedési portfóliója is hasonló kockázati jellemzőkkel bír, mint az előbbiek, azoknak a tagoknak ajánlják, akiknek befektetési időtávja meghaladja a 15 évet.

Nyugdíjra gyűjtesz? Jó hírünk van, 15% felett is hoztak a pénztárakCímlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium