Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak

2019. március 14. 18:38    
nyomtatás
 
Az MNB frissen publikált adatai szerint közel 2%-os nettó hozamveszteséget szenvedtek el az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly. A legnagyobb bukót a listán az OTP dinamikus portfóliója tudhatja magáénak közel mínusz 7%-kal, míg a legjobb hozamot tavaly a Voláncsalád Nyugdíjpénztár érte el közel 2%-kal. A magánnyugdíj-pénztári portfóliók is többségükben mínuszban zárták az évet, ezek között a Budapest, az MKB és a Szövetség egy-egy portfóliója volt kivétel.

A hazai nyugdíjpénztárakat érintő legfontosabb változásokról is szó lesz a Portfolio jövő heti IWS konferenciáján. Részletek itt:
Az önkéntes nyugdíjpénztárak nettó hozamvesztesége szektorszinten a záró vagyonnal súlyozva 2018-ban átlagosan -1,8% volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból, amelyek az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak tavalyi éves, illetve az elmúlt 10 és 15 évnyi időszak hozamrátáit mutatják be.

Az MNB friss adatai alapján összeszedtük,hogy a legnagyobb vagyont kezelő önkéntes nyugdíjpénztárak, illetve a megmaradt négy magánnyugdíjpénztár portfóliói milyen nettó hozamokat értek el tavaly:

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak


  • A fenti listán mindössze öt olyan önkéntes pénztári portfólió van, amely 2018-ban nulla feletti nettó hozamot tudott elérni tagjainak.
  • A legnagyobb mínuszt tavaly a fenti önkéntes pénztári portfóliók közül az OTP Dinamikus portfóliója érte el több mint 6,9%-os veszteséggel.
  • A magán-nyugdíjpénztári portfóliók között a Budapest, az MKB és a Szövetség klasszikus portfóliója hozott nulla százalék felett, és az MKB növekedési portfóliója hozta a legrosszabb teljesítményt mínusz 2,33%-kal.


A bővebb listát ezen a linken lehet elérni.

Mi állhat a rossz teljesítmény mögött?


A visszaesés elsősorban a nemzetközi tőkepiacokon megfigyelhető növekvő volatilitásnak az eredménye, de szerepet játszott benne a hazai tőkepiac megtorpanása, illetve a kötvény leértékelődés is. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók esetében a 10 éves nettó hozamráták záró vagyonnal súlyozott átlagos értéke 7,41 százalék volt, ami 4,67 százalék infláció feletti reálhozamot jelent - írja az MNB.

A tavaly romló nemzetközi befektetői hangulatot főként a jelentős jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos várakozások, a nemzetközi kereskedelempolitikával, az olasz költségvetést övező vitával, a Brexit megállapodással, s a világgazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos bizonytalanságok befolyásolták. A Budapesti Értéktőzsde indexe (BUX) -0,61 százalékot esett tavaly, a hazai állampapír piacon csak az egy éven belüli lejáratú értékpapíroknál lehetett szerény (RMAX: 0,31 százalék) pozitív hozamot elérni. A hosszabb lejáratú magyar állampapírok árfolyamváltozása (MAX: -0,95%) éves szinten negatívba fordult át a hozamemelkedés hatására.

A hazai nyugdíjpénztárakat érintő legfontosabb változásokról is szó lesz a Portfolio jövő heti IWS konferenciáján. Részletek itt:


A vagyonkezelők az emelkedő hozamelvárásokra jellemzően a kötvényportfólió hátralevő átlagos futamidejének (duration) csökkentésével reagálnak, mert így kevésbe lesz érzékeny az árfolyam a piaci hozamváltozásra. Így csökkentették az árfolyamkockázatot a pénztári vagyonkezelők is, hiszen az elmúlt évben mintegy 12 százalékkal, 4,3 évről 3,8 évre csökkent a hátralévő futamidő szektor szinten.

Csökkent a pénztártagok száma is


Tavaly december végével 1,134 millió tagja volt az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, ami az előző negyedévhez képest közel kétezer fős létszámcsökkenést jelent. A tavalyi negyedik negyedévben 7960 új taggal bővült a szektor, de ez sem volt elég a kilépők és a nyugdíjba lépők számának ellensúlyozására. Az év egészében összesen négyezer fővel csökkent az önkéntes pénztárak taglétszáma.

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárak


A pénztári portfóliókban az állampapírok aránya továbbra is a legnagyobb, 62%-ot tesz ki, ezt követik a befektetési jegyek, 25%-kal. Az előző negyedévhez képest még növekedett is az állampapírok súlya a teljes kezelt vagyonon belül. A részvények súlya alig 6%, igaz, sokszor a kockázatosabb kitettségüket ETF-eken, részvényalapokon keresztül veszik fel a nyugdíjpénztárak. Ez persze plusz költségterhet is jelent, hiszen ha más alapokba fektetnek, ezeknek a vagyonkezelési és tranzakciós díjait is ki kell fizetni.

Nyugdíjra gyűjtesz? - Rossz hírünk van, sok pénzt buktak a pénztárakCímlapkép: AFP/Angelos Tzortzinis

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium