Rápörögnek az alkuszok az életbiztosításokra

2019. március 13. 11:13    
nyomtatás
 
Az alkuszok is jobban ráállhatnak a kockázati életbiztosítások értékesítésére, ezen kívül az FBAMSZ reméli, hogy hamarosan hozzáférése lesz az alkuszoknak a központi gépjármű-adatbázishoz is, a lakásbiztosítások piacán pedig élénkülhet a verseny - hangzott el az FBAMSZ mai sajtótájékoztatóján.


Az életbiztosítási és többesügynöki piac legfontosabb változásairól utoljára itt írtunk összefoglaló cikket:
2019.03.11 15:30 Valami nagyon nem stimmel a magyar életbiztosításoknál

Sebestyén László, az FBAMSZ két évre újraválasztott elnöke a szövetség terveiről beszélt:
 • idén várhatók az első felügyeleti ellenőrzések az alkuszpiacon, melyek az IDD betartatását célozzák majd. A közvetítők folyamatosan bizalmas ügyféladatokkal dolgoznak, így a GDPR is fókuszban lesz a következő két évben.
 • Létre fognak hozni egy lakásbiztosítási munkacsoportot, amely az MNB etikus lakásbiztosítási koncepcióját fogja megvitatni.
 • Kiemelt feladata lesz a szövetségnek a tagtoborzás: bővítették a pártoló tagok tevékenységét és körét, ennek az oka részben az volt, hogy a személybiztosítások terén a többes ügynökök nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, mint az alkuszok.
 • Sebestyén úgy véli, egy ügyfélnek kell egy külön kockázati életbiztosítás, egy megtakarítási célú biztosítás és egy egészségbiztosítás ahelyett, hogy egy terméken belül megpróbálunk mindent megoldani. Ebben az alkuszok is segíthetnek.
 • A szövetségnél nem látnak rendszerszintű problémát a kárrendezésnél, sok ügyfél viszont háromévente megújítja a lakásbiztosítását.
 • A lakásbiztosítások átlagdíja öt éve stagnál, 22 ezer forint körül mozog évente.
 • Az FBAMSZ-nak volt egy felvetése, melynek célja, hogy a központi gépkocsi-adatbázishoz való hozzáférést nyerjenek az alkuszok. Ennek oka, hogy a bemenő szerződések 15%-ában van valamilyen hiba. Ez úgy nézne ki, hogy az ügyfél bemond három adatot, a rendszerből lekérik a gépjármű adatait a központi rendszerből és ezzel kitöltve kerülnek a biztosítóhoz az adatok. Az itt megszerzett tapasztalatok alapján egy hasonló digitális szisztémát is létre lehetne hozni a lakásbiztosítások esetén.


Papp Lajos, az FBAMSZ elnökségi tagja a következő fontosabb gondolatokat osztotta meg:
 • A befektetési kombinált biztosítások mellett most előtérbe kerültek a hagyományos kockázati életbiztosítások, ez most megalapozta az alkuszok visszatérését az életbiztosítási piacra.
 • El kell érni, hogy valódi, értelmes kockázati életbiztosítások legyenek megkötve, nem pedig haszontalan, 1 milliós kiegészítők a befektetés mellé.
 • Nem feltétlen jó a biztosítások indexálása a díjakkal együtt, ha kellően erős a piaci verseny, olcsóbban lehet majd nagyobb fedezeti összegekhez hozzájutni. Az indexálás miatt sokan túlbiztosítottá válnak.
 • A digitalizációnak a feladata egyrészt az árverseny stimulációja, másrészt pedig a transzparencia lenne. A hatékony értékesítésnek egyébként többcsatornásnak kell lennie, vagyis egyszerre digitális
 • és személyes.
 • 50% különbség van a normál vagyonbiztosítások és a Casco közt, remélhetőleg ez csökkenni fog, melynek köszönhetően a Casco-penetráció is nőni fog. Az MNB célkitűzései közé is bekerült ez az ambíció.
 • Papp Lajos elmondta, hogy a szövetség 2011-ben megírt etikai kódexet most felülvizsgálták, sok mindent viszont nem kellett változtatni rajta, egyes részeket egyszerűsíteni kellett, hiszen a jogszabályok részben tartalmazzák a kódex egyes szövegeit.


Exner Veronika, FBAMSZ-főtitkár a szövetség ügyféloktatási projektjéről beszélt: 30 animációs kisfilmet hoztak létre, melyet egy mikro-weboldalon keresztül terjesztenek, a tagintézmények is beszálltak ezek terjesztésébe.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium