Bedőlt hitelekben úszik Európa

2018. február 14. 08:21    
nyomtatás
 
Egyszerűen nem múlik az európai bankszektor egyik fejfájása, a még mindig 944 milliárd euróra rúgó nem teljesítő hitelállomány problémája - írja friss összefoglalójában a Bloomberg.


Pedig a nem teljesítő hitelek akadályozzák, hogy még több hitelt helyezzenek ki a bankok, emellett rontják eredményességüket is. Az európai hatóságok nyomást gyakorolnak a szektorra, hogy adják el vagy építsék le nem teljesítő hiteleiket, de megosztottak az eszközökkel kapcsolatban, a befektetők pedig elégedetlenek a probléma kezelésének ütemével.

A Bloomberg cikke 5 érdekes ábrán érzékelteti a problémát, ezekből kiderül:
  • A probléma különösen akut az európai adósságválságban érintett országokban. Görögországban a legmagasabb a nem teljesítő hitelek aránya a hitelállományon belül, Olaszországban pedig abszolút összegét (224,2 milliárd euró) tekintve a legnagyobb a probléma. Itália után Franciaország (142,2 milliárd euró), Spanyolország (131,4 milliárd euró) és az említett Görögország (112,3 milliárd euró) következik.
  • Az olasz bankok célokat tűztek ki maguknak nem teljesítő hiteleik kezelésére vonatkozóan. Carlo Messina, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója az utóbbi időben pedig többször megerősítette, hogy az állomány leépítésének felgyorsítását tervezik.
  • Olaszországban a probléma megoldását hátráltatja a több európai országhoz képest nehézkesebb követelésérvényesítés, amin valamelyest gyorsít a csődszabályozás tavaly októberi javítása.
  • 2014 vége óta több mint 280 milliárd euróval csökkent az európai bankok nem teljesítő hitelállománya, de az Európai Központi Bank értékelése szerint még mindig "nagy problémáról" van szó, amivel foglalkozniuk kell a bankoknak.
  • A rossz hitelek képződése talán mindenhol, így Olaszországban is csökken, de még bőven a pénzügyi válság előtti szinten van. A Bank of Italy pénzügyi stabilitási jelentése szerint az olasz bankszektor fő sérülékenységi mutatói várhatóan csökkenni fognak a következő negyedévekben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium