Bedőlt lakossági hitelek: 10 éve nem volt ilyen Magyarországon

2019. március 14. 08:53  english version   
nyomtatás
 
4,5%-ra csökkent a 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelek aránya a magyar bankszektorban 2018 végére, ami 2009 eleje óta nem látott mélypontot jelent - mutatják az MNB friss adatai. A bedőlt tartozások jó része valamelyik követelésvásárló céghez került az elmúlt években, kisebb részét pedig a Nemzeti Eszközkezelő programjában engedték el a bankok.

Ezzel is foglalkozunk Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes eljönni!258 milliárd forintnyi 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelt tartottak nyilván 2018 végén a magyar bankrendszerben, ebből 215 milliárd forintnyi egy évnél is régebb óta nem teljesítő.

A 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelek állománya 2014 szeptemberének végén, a csúcson még 1244 milliárd forint volt, ehhez képest az ötödére, összesen 986 milliárd forinttal csökkent mára az állomány. A 90+ hitelek aránya a teljes hitelállományon belül a 19,4%-os csúcsról tavaly év végére 4,5%-ra apadt.

Bedőlt lakossági hitelek: 10 éve nem volt ilyen Magyarországon


2014 szeptembere óta 568 milliárd forinttal több lakossági követelést értékesített a bankszektor, mint amennyit vásárolt. További 159 milliárd forint tőketartozást elengedtek az adósoknak (főleg a Nemzeti Eszközkezelő programjához kapcsolódóan), vagyis a 2014 szeptembere óta bekövetkezett 986 milliárd forintos állománycsökkenés 58%-ban a követeléseladásoknak, 16%-ban pedig a tartozáselengedéseknek köszönhető.

A követeléseladásban érintett hitelek jó része továbbra is benne lehet a pénzügyi szektorban (jórészt a követelésvásárló pénzügyi vállalkozásoknál), csak éppen a banki statisztikák nem mutatják.

A magyar bankszektor 2018-as éves teljesítményéről itt írtunk részletesen:
2019.03.13 05:50 Óriásit kaszált az Orbán-kormány egykori ellensége - Mi folyik a háttérben?

Ezzel is foglalkozunk Hitelezés 2019 konferenciánkon, érdemes eljönni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium