Bank

Bedőlt lakossági hitelek: rég láttunk már ilyet, valami készül itt

Portfolio
A szeptember végi 18,8%-ról 18,0%-ra csökkent a nem teljesítő lakossági hitelek aránya a magyar bankrendszerben 2015 végére - mutatják az MNB friss adatai. Jó hír, hogy nemcsak az arány, hanem a bedőlt tartozások állománya is csökkent, mégpedig 1068 milliárd forintról 998 milliárdra. Apró szépséghiba, hogy a csökkenés viszonylag nagy része mögött a decemberi kedvezményes forintosítás és követelés-eladások állnak. Az MNB igazgatója tegnapi előadásában a lakossági hitelportfólió megtisztításának felgyorsításáról beszélt.
December végén a lakosság banki tartozásának kereken 18%-a volt 90 napon túli késedelemben (NPL-ráta), szemben a szeptember végi 18,8%-kal. A devizahiteles elszámolást leszámítva utoljára másfél évvel ezelőtt láthattunk csökkentést a lakossági NPL-rátában, ráadásul a nem teljesítő hitelek abszolút állománya is csökkent 70 milliárd forinttal.

Bedőlt lakossági hitelek: rég láttunk már ilyet, valami készül itt
E csökkenésre azonban jórészt magyarázatot ad, hogy az MNB közleménye alapján a negyedik negyedévben
  • 24,8 milliárd forintnyi tőkekövetelést írtak le a bankok, amit jórészt valószínűleg az autó- és személyi hitelek kedvezményes forintosítása magyaráz (hiszen a piaci árfolyam helyett a 256,5 forinton forintosították őket),
  • 36,7 milliárd forintnyi követelést pedig értékesítettek a bankok, amelynek nagy része nem teljesítő hitel lehetett. Ez az összeg egyébként 2014 közepe óta a legmagasabb, vagyis az elszámolások elmúltával ismét éledezni látszik a követelésvásárlói piac.
Amennyiben tehát nincs az autó- és személyi hiteles forintosítás és a szokásosnál nagyobb banki követelésértékesítés, a 70 milliárd forint helyett jóval kisebb mértékben (20-30 milliárd forinttal) csökkent volna a nem teljesítő hitelek állománya.

Bedőlt lakossági hitelek: rég láttunk már ilyet, valami készül itt
2016-ban nemcsak a vállalati hitelek (lásd a MARK Zrt. tavasszal induló követelésvásárlásait), hanem a lakossági hitelportfóliók tisztulása is felgyorsulhat. Mivel egyre több külföldi követelésvásárló érdeklődik a magyar piac iránt, és március 1-jén a kilakoltatási moratórium is megszűnik, akár a jelzáloghitelek érvényesítése, illetve eladása is felgyorsulhat. A várható fejleményekről alábbi cikkünkben részletesen is írtunk:

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója a Business & Technology háromnapos konferencián tegnap az MTI tudósítása szerint kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy következő lépés a lakossági szektor portfoliótisztításának felgyorsítása lehet, de hozzátette, hogy vannak adminisztratív korlátok a rendszerben, itt a kilakoltatási moratóriumot említette. Úgy vélte, közös megoldásra kell törekedni a bankrendszer, a kormány és a jegybank részvételével.

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
MBH 5