Előfizetői tartalom

Bevetette lakáshiteles fegyverét az MNB - Itt az első eredmény

Portfolio
Az október 1-je után befogadott jelzáloghitel-igénylések esetében már a szigorúbb adósságfék-szabályoknak kell megfelelniük a hitelfelvevőknek. Mivel a hitelfelvétel átfutási ideje jellemzően több hét, a szabályozásnak egyelőre még csak a "részeredményei" látszódnak az MNB ma közzétett októberi, új hitelszerződéseket mutató statisztikáin: 57%-ra nőtt az 5 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek részaránya az új szerződésekben, és a "szokásosnál" lassabban, évi 30%-kal nőttek októberben az új kihelyezések. Az MNB friss betét- és hitelstatisztikáiból szemezgettünk, amelyekből kiderült: elképesztő ütemben adósodnak el a magyar vállalatok.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!Október 1-jéig a legális nettó jövedelmük 50%-ának (legalább 400 ezer forintos jövedelemnél 60%-ának) megfelelő havi törlesztőrészletig mehettek el a hitelfelvevők, vagyis úgy kellett hitelt felvenni, hogy a vállalt törlesztőrészlet ne legyen magasabb a nettó jövedelem felénél. Október 1-jétől ez az alábbi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés