Előfizetői tartalom

Ha ez bejön, fényes aranykor köszönt Magyarországra

Hatalmon lévő politikusoktól már megszoktuk, hogy a lehető legfényesebb gazdasági jövőképet (best case scenario) adják el választóiknak valószínű forgatókönyvként. Meglepődve fogadtuk viszont, amikor az MNB alelnöke egy szakmai előadásban, a Portfolio szerdai konferenciáján festett fel egy hasonló aranykort a hitelezés és a bankszektor elé. Bár nagyon szurkolunk, hogy megvalósuljon a jövőkép, nem fogadnánk rá nagy tételben, sőt, némi kockázatot is látunk abban, ha a számokat a bankszektor zászlajára tűzik. Összeszedtük, hogy miért.

Ilyen optimista még nem volt az MNBA jövőkép lényegét az alábbi táblázat mutatja: éves átlagban 11%-ban nőne a bankszektor mérlegfőösszege az előttünk álló 13 évben, a vállalati hitelek 12%-kal, a háztartási hitelek pedig 15%-kal nőnének. Utóbbi részeként a lakáshiteleknek évente átlagosan 18%-kal kellene bővülniük. Mindegyik adat állományi, vagyis nem az új kihelyezéseknek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés