Bank

Kamatmentes hitelt adhat a kormány a magyar fiataloknak

Portfolio
Rejtélyes mondatokat csempészett a kormány a héten induló nemzeti konzultáció szövegébe. Úgy tűnik, hogy a fiatalokat az új lakások CSOK-jához felvehető 3%-os lakáshitel mellett vagy helyett kamatmentes kölcsönnel támogatnák a gyermekvállalásban.

Kutatások szerint a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, mint ahányat végül vállalni tudnak. A gyermekvállalás ideje is egyre későbbre tolódik. Sokak szerint ennek oka, hogy a fiatalok számára komoly anyagi kihívást jelent önálló életet kezdeni, és családot alapítani. A fiatalokat ezért jelentős összegű, akár 5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsönnel kell segíteni abban, hogy ha szeretnének, akkor korábban is vállalhassanak gyermeket.

-olvasható a nemzeti konzultáció kérdőívén a Magyar Idők cikke alapján.

Az eddigi nemzeti konzultációk eredménye alapján borítékolható, hogy a válaszadók nagy többsége támogatni fogja ezt az elképzelést is. Már csak az a kérdés, az alábbiak közül melyik formában valósítja meg a kormány az ötletet:

  • a meglévő, CSOK-hoz kapcsolódó, és a kormány által a két gyermeket vállalókra is kiterjeszteni tervezett 3%-os kamatozású lakáshitel kamattámogatásának növelése úgy, hogy a CSOK-osok 0%-os kamatozású hitelhez jussanak, akár 10 millió forint erejéig,
  • a meglévő, nem CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek átalakítása úgy, hogy a kamattámogatás révén kamatmentesek (0%-os kamatozásúak) legyenek a gyermekvállalást tervező fiatalok által felvett lakáshitelek,
  • egy teljesen új lakáshitel-kamattámogatás bevezetése, pl. kifejezetten családalapítás előtt álló fiatalok számára, akár a CSOK-tól függetlenül.

Számításaink szerint egy 20 éves, 10 milliós lakáshitel esetében a 3%-os kamatozású lakáshitelhez képest havi csaknem 14 ezer forintot spórolnának meg az érintett fiatalok, ugyanis a 3%-os kamatozású hitel törlesztőrészlete ez esetben 55 500 forint, egy 0%-os lakáshitelé viszont 41 700 forint. Ez a különbség 20 év alatt több mint 3,3 millió forint lehet. A legkedvezőbb fix kamatozású piaci hitelekhez képest már jelentős, közel 24 ezer forintos lenne az érintettek havi törlesztőrészlet-megtakarítása, ami pedig 20 év alatt csaknem 5,8 millió forintot jelentene. Egyelőre azonban azt sem tudjuk, lakáscélú vagy pl. szabad felhasználású (gyermekvállaláshoz kötött) hitelről lenne szó.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
házaspár