Kiderült: panaszt tett külföldön az OTP a devizahiteles elszámolás ellen

2018.12.20 17:50

Elutasították ma Strasbourgban a bank indítványát.

Nem verte nagy dobra eddig az OTP, de egy mai tőzsdei közleményéből kiderült, hogy 2015-ben egy panaszindítványában a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a 2014-ben elfogadott devizahitel-elszámolási törvényeket. A bank indítványát, mint ma szintén kiderült, elutasították.


Az OTP tájékoztatása szerint megjelent ma a strasbourg-i székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése, melyben elutasította az OTP csoport egyes tagjai (OTP Bank Nyrt.; OTP Jelzálogbank Zrt.; Merkantil Bank Zrt.; Merkantil Car Zrt.; OTP Ingatlanlízing Zrt.) által 2015-ben benyújtott panaszindítványt.

Az OTP csoport fent említett tagjai ezen panaszindítványukat amiatt nyújtották be, mert álláspontjuk szerint a 2014-ben hozott, a lakossági deviza és forint alapú kölcsönszerződések egyes feltételeinek tisztességtelensége tárgyában hozott magyar törvények sértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény egyes rendelkezéseit.

Az elszámolási törvények révén, a forintosítással egyidejűleg 2015 tavaszán visszakapták a (főleg devizahiteles) ügyfelek az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések formájában tőlük tisztességtelenül elvont hitelköltségeket. A lépés százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozott a bankszektornak, benne az OTP-nek.

További ajánlataink

Nem bírja tovább a Tesco, bedobják a törölközőt

Nem nekik való a lakáshitelezés.

Erősen kezdte az évet a K&H Bank, nagy újítással jött elő a biztosító

Jön a teljesen digitális kockázati életbiztosítás.

Áll a bál a Deutsche Banknál, az elnököt is elmozdítanák

Jön a közgyűlés, nő a feszültség.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF