Megvan, mivel büntet a kormány új 10 milliós hitele, ha nem jön a gyerek

2019. február 12. 21:30    
nyomtatás
 
Nagy kérdés volt eddig, lesz-e szankció a kormány új, kamatmentes hitele (más néven fiatalok életkezdési támogatása) esetében, ha valaki felveszi a rendelkezésre álló 3 évben, de nem szül (időben) gyermeket. Az se volt teljesen egyértelmű, felvehető-e egyáltalán szülés nélkül a hitel. Novák Katalin államtitkár most elárulta: 5 éven belül kell gyermeket szülnie a nőnek ahhoz, hogy ne kelljen kamatostul visszafizetni a fennálló tőketartozást. Hogy ez a kamat hány százalék lesz, arról nem esett szó, de kiderült: a hitelfelvétel során felmerülő banki költségeket is átvállalja a kormány.

UPDATE: Novák Katalin az InfoRádiónak azt is elárulta: ha nem jön 5 éven belül gyerek, akkor a már igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni:
2019.02.13 10:05 Novák: a kamattámogatást is vissza kell fizetni, ha 5 évig nem jön a baba


A lényeg


Lassan kezd kitisztulni a kép, hogy is lehet majd igénybe venni a kormány új, nőknek szóló, akár 10 millió forintos kamatmentes hitelét:
 • 2019. július 1-jétől három éven keresztül bármikor be lehet majd lépni a programba, és fel lehet venni a hitelt (ehhez házas, 18-40 éves, legalább 3 éves munkavisszonnyal rendelkező nőnek kell lenni),
 • ha valakinek nem születik 5 éven belül gyermeke (akár első, akár sokadik), akkor a kölcsön után már kamatot is kell fizetni,
 • ha viszont születik, akkor a gyermekek születésekor gyermekenként 3 évre felfüggesztik a törlesztési kötelezettséget, a második születendő gyermek esetében a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig az egészét elengedik, vagyis a kölcsön támogatássá alakul.


UPDATE: Novák Katalin az InfoRádiónak azt is elárulta: ha nem jön 5 éven belül gyerek, akkor a már igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni:
2019.02.13 10:05 Novák: a kamattámogatást is vissza kell fizetni, ha 5 évig nem jön a baba

Novák Katalin mai nyilatkozata alapján nagyon valószínű, hogy a hitel nem alanyi jogon jár majd a 18-40 éves házas nőknek: banki hitelbírálat kell majd hozzá.


Erről beszélt Novák


Novák Katalin, az EMMI államtitkára az alábbiakról beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában:
 • Hatalmas érdeklődést tapasztal az új családtámogatási intézkedések részletei iránt, igyekeznek ezekről folyamatos tájékoztatást nyújtani.
 • 2010 óta a kormány 960 milliárd forintról közel kétszeresére, 2000 milliárd forintra növelte az éves családtámogatási összeget.
 • A családi pótlékot nem emelik, mert jogos elvárás (a Nemzeti Konzultáció eredményei ezt mutatják), hogy 3,5%-os munkanélküliség mellett a családtámogatásokat munkavégzéshez kapcsolják.
 • A magyar emberek túlnyomó többsége saját tulajondú lakásban kíván lakni, ezért nem indítanak bérlakásprogramot a legszegényebbeknek.
 • A CSOK-hoz járó kedvezményes hitelt terjesztik ki a használt lakásokra (ahogy ősz óta mostanáig, 2 gyerekesek számára 10 millió, 3 gyerekesek számára 15 millió forint összegig).
 • A fiatalok életkezdési támogatása nem szükségszerűen lesz hitel, 3 gyermek vállalásával teljes egészében támogatássá alakul át, egy fillért nem kell visszafizetni.
 • Nem kötelezi semmi sem az új, életkezdési támogatást igénybe vevőket (az otthonteremtési támogatással szemben), hogy itthon maradjanak.
 • Ha egy fiatal pár házasságot köt, olyan segítséget kap az induláshoz, amit még eddig sem, de például az egyedülállók és az elváltak is olyan támogatásban részesülnek a CSOK keretében, mint a házaspárok (kivéve azt, ami a jövőbeni gyerekvállalási tervekről szól).
 • Az elmúlt években 23%-kal csökkent a válások, és másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma.


Az új, nőknek járó, akár 10 millió forintos hitelről elmondta:
Ha egy házaspárnak 5 éven belül születik gyermeke, nem kell kamatot fizetnie az új, fiataloknak szóló kölcsönre. Ellenkező esetben a fennmaradó tőkeösszeget már kamatostul kell törleszteni. E fiataloknak szóló kölcsön esetében mindenféle hitelbírálati díjat és járulékos költséget elenged a kormány.


Címlapi fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium