szerző

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet

2018. december 6. 05:50    
nyomtatás
 
Korábbról már nagyon ismerős, hosszú lejáratú és fix kamatozású hitelekkel kedveskedik január elejétől a Magyar Nemzeti Bank a kis- és középvállalkozásoknak. Mivel mostanság évi 14%-kal nő a kkv-k hiteltartozása a bankok aktivitásának köszönhetően, ezúttal a hitelezés további fellendítésére nincs szükség, így a hitelek biztonságosabbá tétele lesz a program célja. Ingatlanvásárlásra vagy személygépkocsi vételére csak kivételes esetben lehet majd használni az NHP fix nevű konstrukciót, amelynek most összefoglaljuk a fő tudnivalóit.


Érthető nosztalgiával gondoltak vissza az elmúlt másfél évben a cégek és a bankok is a Magyar Nemzeti Bank 2013 júniusától 2017 márciusáig futó Növekedési Hitelprogramjára. Lehet vitatkozni arról, mennyivel járult hozzá a program a hitelezési fordulathoz és a gazdasági növekedéshez, arról már kevésbé, hogy a hosszú távon fix, ráadásul alacsony kamatozást ma is magyar cégek tízezrei használják növekedési terveik megvalósítására az akkoriban felvett hitelnek köszönhetően. A kihelyezett közel 2800 milliárd forintból több mint 1600 milliárdot új beruházás megvalósítására használtak fel a vállalkozások.

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


Nem kellett sokat várni arra, hogy az aktivitásáról híres jegybanki vezetés reagáljon a jól hallható piaci igényekre, és ismét egy olyan konstrukciót vezessen be, amely egyszerre két igényt is kielégít: 1. a hosszú távon fix kamatozású, vagyis biztonságosan tervezhető pénzárammal járó hitelek felé terelje a kkv-k forrásbevonását, 2. mindezt egy legfeljebb 2,5%-os kamatozású, vagyis piaci körülmények között csak a legjobb minősítéssel rendelkező cégeknek elérhető hitel formájában tegye hozzáférhetővé szélesebb ügyfélréteg számára.

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


Ahogy a fenti ábrán látható, az elmúlt években már nem csökkent tovább, sőt, kissé nőtt is a vállalatok által fizetendő átlagos forinthitelkamat. Erre a kis- és középvállalkozások jelentős része úgy reagált, hogy hosszú távon megtérülő beruházáshoz is egyre inkább a változó, alacsonyabb kamatozású hitelt választotta. 2017 és 2018 közepe között az 1 millió euró alatti vállalkozói hitelek 84%-át 1 évnél nem hosszabb kamatperiódus mellett vették fel a magyar cégek, amivel a gyengébben "teljesítő" EU-s országok közé keveredtünk.

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


A szeptemberben bejelentett NHP fix most nem a hitelezés beindítását, hanem egészségesebb szerkezetűvé tételét célozza meg. 2015 óta nő a kis- és középvállalkozások hitelállománya Magyarországon, ma pedig már vérre menő harc zajlik a kegyeikért. Inkább a versenytársakkal szemben kritikusan, mint önkritikusan fogalmazó banki forrásaink szerint a kkv-hitelezésben tapasztalható kockázatvállalás sok szegmensben egészségtelen és fenntarthatatlan szintre emelkedett a szektorban, és e kockázatok némi enyhítését jelentheti, ha a hitelállomány egyre növekvő része 2019 elejétől fix, alacsony kamatozás mellett kezd el felépülni az NHP fixnek köszönhetően.

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


Az NHP fix egyrészt a futamidő, másrészt a kamatperiódus meghosszabbításában is segíteni fogja a kkv-hitelezést. Mindkét szempontból romlott a helyzet az elmúlt másfél évben, de különösen az utóbbi adhat okot aggodalomra: az MNB adatai szerint 2016 első háromnegyed évében még 34%, idén már csak 16% volt az új kkv-hitelek körében az éven túli kamatfixálású hitelfelszerződések összeg szerinti aránya.

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


Az NHP fix a legtöbb elemében ismerős a hitelintézetek és a kis- és középvállalkozások számára is. Minden eddigi NHP-szakasznál nagyobb, 1000 milliárd forintos hitelösszeg mehet új beruházási célra, amit korábbi nyilatkozatok szerint két év alatt teríthet szét a jegybank a kkv-szektorban. Az elmúlt két évben közel 5600 milliárd forint kkv-hitelt folyósítottak a hitelintézetek, ennek közel 18%-át teszi ki az 1000 milliárdos hitelösszeg (az 5600 milliárdos adatban a gyorsan "megforduló" forgóeszköz-hitelek is benne vannak).

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


Az NHP fix kizárólag új beruházásra lesz felhasználható, ingatlant, illetve személygépkocsit pedig csak szállásadási, illetve személyszállítási tevékenység céljából lehet vásárolni/építeni belőle. Ahogy a korábbi NHP-szakaszokban is láthattuk, az MNB fix 0%-os refinanszírozási kamattal nyújt hitelt a résztvevő hitelintézeteknek, amelyek aztán legfeljebb 2,5%-os marzzsal (kamat + egyéb hitelköltség) nyújtják ezt tovább a kkv-knak. A rendelkezésre tartási időszak alatt a cégek több részletben is igénybe vehetik a hitelt, a törlesztésre vonatkozó szabály szerint pedig a tőkeösszeg 50%-át (5 évnél hosszabb hitel esetén), illetve 33%-át (5 éves vagy annál rövidebb futamidő esetén) kell a futamidő első kétharmadában visszafizetni. A felvehető összeg 3 milliótól 1 milliárd forintig, a futamidő 3 évtől 10 évig terjedhet (a hitel akár 20 évig is felvehető, de a második 10 évben már nem az NHP-s kamatozás lesz a mérvadó). További részleteket az MNB napokban közzétett terméktájékoztatója tartalmaz.

Nagy dobásra készülnek Matolcsyék: szuperolcsó hitellel kavarják fel az állóvizet


A bankok számára fontos, hogy a program likviditási szempontból semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül a jegybank által alkalmazott preferenciális betéti eszközzel. A bankok az első 700 milliárd forintos összeghez a kkv-szerződések adatszolgáltatás keretében történő beküldésének sorrendjében juthatnak hozzá (vagyis lényegében "aki kapja, marja" jelleggel), a fennmaradó legfeljebb 300 milliárd forintos összegre pedig allokált hitelkeretet határoz meg az MNB az első 600 milliárd forint kihasználása után. Az első 100 milliárd forint felhasználása után a jegybank minden naptári hónap első keddi munkanapján fogja közzétenni, hol tart a keretösszeg kihasználtsága.

Címlapi fotó: MTI/Soós Lajos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium