Rekord a magyar lízingpiacon, kezdenek visszatérni a magánszemélyek

2018. február 14. 10:23    
nyomtatás
 
A hitelpiachoz hasonlóan a hazai lízingpiac is 2008 óta nem látott teljesítményt mutatott fel 2017-ben - derült ki a Magyar Lízingszövetség mai sajtótájékoztatóján. Az új finanszírozás 18%-kal 613 milliárd forintra emelkedett, erős volt az autó- és az eszközfinanszírozás is. Idén 5-7%-os növekedést vár a szervezet. Az autólízing mindössze közel harmada kötődött magánszemélyekhez, de az alacsony 2016-os bázisról 65%-kal nőtt a magánszemélyek újautó-finanszírozása, amelyben egyébként egyeduralkodóvá vált a zártvégű pénzügyi lízing.


Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára ismertette:
 • Az új finanszírozás a 2016-osnál 95 milliárd forinttal volt magasabb, az éves 18%-os növekedés a negyedik negyedévben is ugyanennyi volt a hazai lízingpiacon.
 • A kihelyezési rangsorban a Merkantil, a Budapest és az MKB Euroleasing állt az élen, a piaci sorrendben nem hoztak nagy változásokat az elmúlt évek, így a teljes portfólióban is hasonló a sorrend az élen.
 • Jó hír, hogy minden eszközkategória hozzájárult a növekedéshez, a "sztárok" továbbra is a gépjármű és a gépek-berendezések szegmens voltak.
 • A tavalyi kihelyezés közel 30%-át a személygépjárművek és kishaszongépjárművek hozták, majdnem ugyanennyi a tehergépjárművek aránya is. 14% a flotta, ezt követően a mezőgazdasági gépek, berendezések és többek között az IT-eszközök következnek, ingatlanlízing gyakorlatilag már nem létezik Magyarországon.
 • Míg a válság előtt nagy volt a magánszemély ügyfelek szerepe a lízingpiacon, ma mindössze az új finanszírozás közel 10%-át, az autófinanszírozás alig több mint egyharmadát teszik ki.
 • 2016 óta már nemcsak az új kihelyezések, hanem a teljes lízingpiaci kintlévőség is növekszik, a trendforduló tartósnak tűnik. Most közel 1369 milliárd forint kintlévőséggel rendelkeznek a cégek.

Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja előadásában többek között arról beszélt, hogy
 • A magánszemélyek új autó finanszírozása 15 milliárd forinttal, 65%-kal növekedett tavaly, de az arány még mindig 1:2 a vállalkozások javára az újautó-finanszírozásban.
 • A Portfolio kérdésére elmondta: a korábbi (válság előtti) gyakorlattal ellentétben, amikor elterjedt volt a hitel formájában történő autófinanszírozás, a lízingcégek új kihelyezéseiből ez mára kikopott, magánszemélyek esetében a zártvégű pénzügyi lízing, vállalkozások esetében pedig a nyíltvégű pénzügyi lízing, illetve az operatív lízing dominál.
 • A DataHouse adatai szerint a 24%-os finanszírozási arány 28%-ra ment fel, a magánszemélyek esetében 30% alatti szintről 40%-ig emelkedett.
 • Továbbra is nagy mennyiségű használt autó áramlik be (tavaly 155 ezer), a Magyar Lízingszövetség ezek magas átlagéletkora miatt, az eszközminőség javítása és a környezetszennyezés csökkentése érdekében szabályozói beavatkozásokat sürget (az eredetvizsgálat örvendetes év eleji kiterjesztését követően), hasonlóan más szakmai szervezetekhez.
 • A flottafinanszírozás is szépen növekszik, a 2016-os 71 milliárd forintról 87 milliárd forintra emelkedett az új kihelyezés összege, a nagy része operatív lízing. 4-5 éves hullámzás figyelhető meg itt a kihelyezésekben a nagyobb (főleg állami) intézmények miatt, a tavalyi éppen egy csúcsév volt.

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke elmondta:
 • A válság látványos elmozdulást hozott a lízingcégeknél az autófinanszírozás felől a termelőeszközök felé, amely magában foglalja a teherautók, gépek és berendezések finanszírozását is.
 • E területen több mint 10% volt az új kihelyezések növekedése, így közel 300 milliárd forintot ért el az új finanszírozási összeg. Nagy lökést adott az utóbbi időben a gépek és berendezések finanszírozásának az uniós források beáramlása is.
 • A Növekedési Hitelprogram kifutott, és az eximbanki finanszírozás is visszaesett tavaly (utóbbinál a termékstruktúra nem a legkedvezőbb irányba változott), az MNB programja az új volumennek már csak a 7%-át hozta tavaly. Kivezetése az alacsony finanszírozási költségeknek köszönhetően nem hozott megrázkódtatást a piacon.
 • A mezőgazdasági gépek finanszírozása 2014 óta stabilan 70-75 milliárd forint között alakul, további növekedést nem hozott a tavalyi év, lényegében stagnált ez a szegmens.
 • A termelőeszközöknél 39%-kal növekedett az új volumen, a 66 milliárd forintos finanszírozott összeg már igen közel áll a válság előtti szinthez. Az építőipari gépek finanszírozása 16%-kal 18 milliárd forintra emelkedett, a piac további növekedésre számít.

Nyikos Katalin szerint kedvező tendencia a gazdaság és a lízingpiac számára is, hogy a beruházási eszközbeszerzések ma már egyre kevésbé a tulajdonszerzésről, sokkal inkább a néhány évig tartó használatról szólnak. A Leaseurope index alapján a vezető lízingcégek eszközarányos profitabilitása stabil, de a ezt nem a kamatkülönbözet szűkülése és a működési költségek növekedése mellett a kockázati költségek csökkentésével érték el. A hazai környezet ehhez igen hasonlóak.

A pénzügyi lízing követelések késedelmes állománya tovább zsugorodott tavaly, a 90 napon túli követelések aránya 6,7%-ról 4,7%-ra esett vissza a pénzügyi vállalkozásoknál az MNB adatai szerint.

Idén 5-7%-os növekedést vár a hazai lízingpiacon a Magyar Lízingszövetség, ennek motorja leginkább a járművek szegmense lehet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium