Bank

Küszöbön az e-szerződések tömege, de erre a kockázatra senki sem gondol

Portfolio
Rohamosan nő az elektronikus szerződések száma a globális térben, az IDG adatai szerint 2017 június és október között 500 ezerről kétmillióra nőtt a smart szerződések száma az Ethereum blokkláncban, az idei évben számuk meghaladhatja a 10 milliót. A digitalizáció terjedése egyre könnyebbé teszi a szerződéskötést és a finanszírozást nemcsak a vállalatok lokális környezetében, hanem akár másik kontinensen lévő partnerekkel is. A korlátlan értékesítési lehetőségek világa azonban számos új kockázatot is hordoz magában: egyre kevésbé ismerjük partnereink valódi környezetét, piaci kilátásait, és tudjuk felmérni a jogviszony szerződéskötést követő sorsát. Ha beüt a krach, sok múlhat azon, másoknál gyorsabban tudjuk-e, vagy tudjuk-e egyáltalán érvényesíteni a jogainkat szerződött partnereinkkel szemben - hívja fel a figyelmet Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. Az ügyfelekért folyó versenyfutást végül nem az nyeri, aki minél több szerződést köt, hanem az, aki minél gyorsabban tud fellépni a követelései érvényesítésében.
A PSD2 irányelv januári bevezetése lényegében szabad utat adott a fintech cégek számára, és ha nem is kezd el azonnal tömegével terjedni az online szerződéskötés a világban, de határozottan nőni fog az interneten kötött, határon átnyúló, elektronikus szerződések száma. Az újfajta jogviszonyok korábbinál sokkal több és összetettebb gazdasági kockázatot, kiszámíthatatlanabb következményeket hordoznak magukban. Egyszóval a környezetünk növekvő komplexitása közvetlenül megmutatkozik a jogviszonyok területén is.

A fintech világ elképesztő mértékben kiterjeszti a szerződéskötés földrajzi határait, sőt, az elektronikusan kötött szerződések esetében egyre kevésbé értelmezhető már a "határon átnyúló szerződés" fogalma is, hiszen a kibertérben lényegében nincsenek határok, egyetlen globális térről beszélünk, globális szabályozás nélkül

- hívja fel a figyelmet Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara (BKK) elnöke.
Mindez két dolgot jelent:
  • A modern technológia soha nem látott mértékben könnyítheti a szerződéskötést és támogatja a termékek, szolgáltatások eladását, az eladás nagy földrajzi régiókra való kiterjesztését.
  • a komplexebb jogviszonyok jelentősen növelik a jogérvényesítés kockázatát is, mert bár az elektronikus azonosítási lehetőségek és a smart szerződések remekül működnek a kibertérben, de lényegében elszakadnak az adós/partner valódi, fizikai személyétől, vagyonától, gazdasági és jogi környezetétől.

Ezért nő valószínűsége annak, hogy olyan kockázatok lépnek fel, amelyeket nem lehet előre megjósolni - figyelmeztet a BKK elnöke. A vállalatoknak lényegesen kisebb esélyük és idejük lesz arra, hogy felkészüljenek a kockázatokra, miközben a szerződések életciklusaiban a teljesítési kockázat folyamatosan nőni fog.

Az adós áttelepülése vagy vagyonának átmentése egy másik uniós államba, önmagában is megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a követelések érvényesítését.
A jogviszonyok - például a finanszírozási jogviszonyok - komplexitásának növekedése megmutatkozik abban, hogy a
  • a vállalatoknak, hitelezőknek egyre több határon átnyúló szerződéses kapcsolatuk lesz, adósaiknak pedig egyre több hitelezőjük,
  • a szerződő feleknek (adósoknak, szállítóknak) mind a vagyonuk mind a személyük vonatkozásában sokkal nagyobb a földrajzi mozgástere van,
  • úgy finanszírozhatunk adósokat, hogy a többi adós és hitelező nem tud róla - egyre több befektetőcég lép be például a cégfinanszírozásba és nem ritka a baráti cégek vagy tulajdonosok által eszközölt finanszírozás sem.

Belföldön és külföldön tehát egyaránt bővülő hitelezői körrel, erősödő hitelezői versennyel és bizonytalanabb követelésérvényesítéssel kell számolni.

A hitelezők versenyét az fogja megnyerni, aki a többieknél gyorsabban, lehetőleg per nélkül képes érvényesíteni a követeléseit nem csupán a hazai, hanem nemzetközi környezetben is. Ebből a szempontból nézve tehát nem az a kérdés, hogy tudunk-e érvényesen szerződni - terméket, szolgáltatást eladni -, hanem az, hogy tudjuk-e eredményesen érvényesíteni a jogainkat

- hangsúlyozta Parti Tamás.

Ennek megfelelően a jogalkalmazásban, jogszolgáltatásban is át kell értékelni a feladatokat és a lehetőségeket. Szükség van olyan jogi megoldásokra, amelyek az ilyen kockázatok kezelésére megfelelő segítséget nyújthatnak, egyben képesek kezelni a komplexebb szerződési és jogérvényesítési gyakorlatot. A korábbiakhoz képest sokkal komplexebb ugyanakkor könnyebben hozzáférhető eszközök kellenek ahhoz, hogy biztosítsuk szerződéses kapcsolatainkból fakadó gazdasági érdekeinket.

De hogyan lehet hatékonyabb és gyorsabb a jogérvényesítés ebben az egyre komplexebbé váló világban? Hogyan tudunk biztonságosan szerződni akár az online térben is? Mit kell tennünk, ha a határon átnyúló jogviszonyainkat szeretnénk biztonságosabbá tenni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ és kínál megoldást a Portfolio és a MOKK szervezésében február 12-én megrendezett Jogérvényesítés 2.0 szeminárium.

Jelentkezés a szemináriumra: Kattints!

A SZAKMAI NAP TÉMÁI

  • Nyakunkon a kiberszerződések - a modern jogviszonyok kihívásai
  • Határon átnyúló szerződések - Mit tehetünk, ha külföldre költözött a partnerünk?
  • Elektronikus jogérvényesítés - hiteles e-dokumentumok Európában
  • Végrehajtás országhatáron túl - XXI. századi jogi megoldások az EU-ban

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
csalás scammer marketplace facebook hacker csaló telefon átverés