2017 sehol nem lesz az idei évhez képest - Fordulat jöhet a felvásárlásokban

2018. március 14. 09:10    
nyomtatás
 
2017-ben világszerte 7963 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 682 milliárd dollár értékben. Ez volumenben 5,4 százalékos, míg összértékben 5 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kilátásba helyezett tranzakciók száma ugyanakkor folyamatosan növekszik, ami arra utal, hogy az előző évet terhelő politikai bizonytalanságok elmúltával az idei évben ismét növekedő pályára állhat az M&A piac - írja a BDO legfrissebb közleményében.


"A kedvező gazdasági környezet: a folytatódó konjunktúra, illetve a továbbra is alacsony szinten mozgó kamatszintek várhatóan visszahozzák a befektetők étvágyát, akik közül eddig sokakat elbizonytalanítottak az elmúlt időszak kiszámíthatatlan politikai fejleményei: a Trump-kabinet első lépései, illetve Európában a holland, a francia és a német választások. Amennyiben nem következik be jelentősebb piaci fordulat és az Egyesült Államok vámháborús lépései sem eszkalálódnak, tavalyhoz képest akár 8-10 százalékkal több felvásárlási tranzakció is megvalósulhat 2018 folyamán." - magyarázza Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere.

A Mergermarket által összegzett, az előző fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciók száma jelenleg 8300 felett áll, ami több mint másfélszerese az egy évvel korábban regisztrált kevesebb mint 5400 értéknek. A kilátásba helyezett tranzakciók 44 százaléka a világ két régiójában, Észak-Amerikában, illetve Kínában zajlik majd le. Továbbra is tartja harmadik helyét a FÁK-országokat is magában foglaló kelet-közép-európai régió 8 százalékkal (700 várható tranzakció).

Tavaly globálisan a felvásárlási tranzakciók 23 százalékára az ipar és vegyipar szektorban került sor, 19 százalékkal részesedett a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 13 százalékkal az üzleti szolgáltatások, 11 százalékkal pedig az energetika és bányászat szektora vette ki részét a piaci folyamatokból. Ugyanebben az időszakban a magántőke alapú kivásárlások aránya 14 százalék körül alakult, több mint 2 százalékkal meghaladva a 2016-ban mért hányadot.

2017-ben is az Észak-Amerikai régió volt a legaktívabb, az itt lezajlott 2076 tranzakció 26 százalékát tette ki a globális mennyiségnek. A második legjelentősebb régió Kína volt, az itt lezajlott 1676 ügylet tette ki az összes tranzakció 21 százalékát.

A FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban 2017 során 282 összeolvadás/felvásárlás történt, ez tíz százalékkal maradt el a 2016-os mértéktől. Összértékben azonban jelentős fejlődésnek lehettünk tanúi ebben az időszakban: a csaknem 23 milliárd dolláros szint 18 százalékkal magasabb, mint a 2016-ban regisztrált 19,4 milliárd dolláros összeg. Az ügyletek átlagos mérete 62-ről 77 millió dollárra növekedett, vagyis a piac itt egyértelműen a nagyobb dealek felé mozdult el.

"A magyarországi tranzakciós piacon 2017-ben is jelentős volt az aktivitás. Az ágazatokat tekintve az ingatlanszektor, a pénzintézeti szektor és a TMT szektor teljesített a legjobban" - tette hozzá a BDO Magyarország szakembere.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium