Az ingatlanpiac pörgeti a magyar felvásárlásokat

2019. február 6. 11:25    
nyomtatás
 
A viszonylagos stabil tőkepiaci környezet és a könnyen elérhető finanszírozási lehetőségeknek köszönhetően tavaly is pörgött a globális felvásárlási piac, sőt, az elmúlt 10 évben tavaly jött létre a legtöbb 5 milliárd dollár feletti értéket meghaladó tranzakció - hangzott el az Allen&Overy mai sajtótájékoztatóján. A fontosabb trendek között van, hogy egyre terjednek a felvásárlásokhoz kötött biztosítások a piacon, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy az M&A piaci szereplők egy következő válságtól tartanának. Magyarországon az élénk ingatlanpiac nagyban segítette a hazai M&A piacot.


Lengyel Zoltán, az Allen&Overy budapesti partnere a cég Global Trends in Private M&A Reportjából mondta el az érdekesebb globális trendeket, összefüggéseket:
  • Már egy hosszabbított ciklusban van a globális M&A piac, sokak szerint már érik egy lassulás a piacon, csak még azt nem látni, hogy mi hozza majd ezt el. A temérdek pénz ott van a cégeknél, ez abba az irányba mutat, hogy idén sem lesz érdemi változás a felvásárlások tekintetében, ugyanakkor egy megállapodás nélküli Brexitnek még lehetnek negatív hatásai.
  • A geopolitikai bizonytalanságok ellenére nem torpant meg a vállalatfelvásárlási láz a világon. Ezt segítette a viszonylag stabil tőkepiaci környezet és a könnyen elérhető finanszírozási lehetőségek is. A piac pörgését mutatja, hogy az elmúlt évtizedben tavaly jött létre a legtöbb 5 milliárd dollár feletti értéket meghaladó tranzakció. Érdekes adat az is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek hatására az USA-ba irányuló kínai befektetések 92%-kal estek vissza 2018 első felében.
  • A cégek több mint felét aukciók keretében adták el. Mindezek bonyolult folyamatok, egy cég csak akkor kezd bele aukciós értékesítésbe, ha biztos abban, hogy a másik oldalon lesz vevő. Ez a bizonyosság beigazolódott tavaly, a vevőjelöltek a folyamat végéig bent voltak, tehát érdemi keresletet lehetett látni.
  • A magántőkealapok már nemcsak szimplán befektetnek egy cégbe, hanem úgy fektetnek be, hogy az illeszkedjen a már meglévő portfólióba. Az aukciók majdnem felét magántőkealapok nyerték meg.
  • Azt látni, hogy a globalizációs igény az elsődleges szempont, amikor egy cég felvásárlásban gondolkodik. Ezzel megy szembe az a tendencia, hogy egyre több helyen van protekcionizmus, egyre több helyen korlátozzák a külföldi befektetéseket.
  • A társaságok a technológiai átalakítás keretében olyan cégeket vásárolnak, amelyek mögött valós szellemi tudás van.
  • A szakember beszélt arról is, hogy a biztosítási piacon megjelenő ún. guarantee insurance, ami azt jelenti, hogy ha a vevőnek valamilyen kára keletkezik az eladó miatt, akkor ezt a kárt a biztosító fedezi. Ma az ügyletekben 71%-ban használják, míg a közép-kelet-európai régióban ez csupán 33%. A biztosítók a jelentés szerint ilyen esetekben az ügyletérték 27%-át fizetik ki globális átlagban.
  • Azt látni, hogy tavaly még inkább eladóbarátok voltak a feltételek a piacon, tehát az ügyletek feltételeit többnyire sikerült úgy kikötni, hogy azokban inkább az eladó érdekei érvényesüljenek jobban. Például egyre több szerződésben sikerült elérni az eladó felelősségének korlátozását.
  • Szó volt a kelet-közép-európai M&A piacról is, amely bár tavaly tovább nőtt, a régió kilátásait illetően a befektetők továbbra is bizonytalanok. Lengyelország továbbra is kulcsfontosságú, itt számos nagyobb tranzakció valósult meg 2018-ban.
  • Magyarországon az élénk ingatlanpiac felpörgette az érdeklődést a hitelportfóliók iránt. A svéd Intrum Justitia és a Raiffeisen Bank például az Aegon Hitel Zrt. részvényeit, illetve annak jelzáloghitel-portfólióját vásárolta meg tavaly. Magyarországon az egyik legjelentősebb M&A ügylet a Cinven, nemzetközi magántőke-befektető társaság 607 millió dollár értékű befektetése volt, amely során felvásárolta a Partner in Pet Foodot.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium