Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért

2018. június 12. 15:16    
nyomtatás
 
Egyre több befektetésből szállnak ki a stratégiai befektetők világszerte, ez pedig lehetőséget teremt más alapkezelőknek a jó beszálláshoz. A HVCA-Portfolio Invstment Conference délutáni szekciójában elhangzott, a stratégiai befektetőket sok esetben a mostani geopolitikai bizonytalanságok, illetve túlzott szabályozói elvárások is aggasztják.


Csűrös Balázs, a Deloitte Magyarország tanácsadási üzletágának partnere előadásában arra tért ki, mi hajtja a világon és Európában látott, egyre nagyobb méreteket öltő profitrealizálást a stratégiai befektetők oldaláról:
  • A globális M&A piac ügyletértékeit nézve tavaly a technológiában és a médiaszektorban hajtották végre a legnagyobb értékű ügyleteket, ezt követi a lakossági üzletek, majd az energiaszektor.
  • Azt látni, hogy a világban egyre több az olyan stratégiai befektető, amelyek csökkentik befektetéseiket, illetve meglévő befektetéseiket leépítik. Az előadó szerint ennek oka, hogy más stratégiai szinergiák után kutatnak, de ott vannak még a geopolitikai bizonytalanságok, az új amerikai adórendszer, a lassuló kínai növekedés vagy éppen a Japánba látott szigorúbb vállalatirányítási előírások.
  • Európában például nagy bizonytalanságot okoz a Brexit, részben ennek köszönhető az itt látott tőkekivonás a stratégiai befektetők oldaláról. Közép-Európában a legnagyobb profitrealizálások az ipari termékeknél, a pénzügyi szolgáltatásoknál és az energia iparágban lehetett megfigyelni.

Kiszállnak a stratégiai befektetők a régiós cégekből, de már folyik a verseny a helyekért


Az előadást követő panelbeszélgetésben a résztvevők folytatták a stratégiai befektetők lépései mögötti indokok felkutatását. Karvalits Ferenc, a Wallis Asset Management Zrt. igazgatója kifejtette, ha a stratégiai befektetők exitre készülnek, sokszor olyan alapkezelőket keresnek meg a piacon, amelyeknek már van múltja a piacon és megbízható partnereknek tűnnek. A stratégiai befektetőknek fontos továbbá az is, hogy olyan befektetőknek adják át a portfóliót, akik hajlandóak együttműködni a vállalat menedzsmentjével. Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója szerint a telekom szektorban lehetnek további konszolidációs lépések, illetve exitek a magyar piacon. Szügyi Gergely, a Central Fund befektetési igazgatója egyetértett abban, hogy szükség van egy track recordra, értékelhető múltra a piacon ahhoz, hogy a stratégiai befektetőkkel egyezségre lehessen jutni egy-egy cég sorsáról.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium