Előfizetői tartalom

A nemzetközi rangsor legvégén kullogunk: szinte semmije sincs a magyaroknak

Portfolio
Nemrég jelent meg az OECD háztartások vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségeit felmérő tanulmánya, amelyből kiderül, hogy nettó átlagvagyon alapján a magyar háztartások bizony a sor végén kullognak. Érdekes adat az is, hogy teljesen mindegy, hogy a gazdagabb vagy szegényebb végében helyezkedik el a vagyoni létrának a magyar, vagyoneszközei nagy részét ingatlanban tartja. A tanulmány rámutat arra is, hogy az OECD országokban mért vagyoni egyenlőtlenségek átlagban kétszer akkorák, mint a jövedelmiek, a háztartások több mint felének van valamilyen formában adóssága, ez utóbbi pedig főként azokat a háztartásokat érinti, ahol a családfő 35-44 év közötti.

A tanulmány fontosabb megállapításai: Átlagban kétszerese az OECD országokban mért vagyoni egyenlőtlenség a jövedelmi egyenlőtlenségnek. A vizsgált országokban a háztartások legvagyonosabb 10%-ának kezében van az összvagyon több mint fele (52%), miközben a jövedelem alapján a felső 10%-ba tartozó emberek az összjövedelem csupán 24%-át birtokolják. Ha az alapján nézzük...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés