Előfizetői tartalom

Botrány: kiderült, mennyi pénz van offshore paradicsomokban

Portfolio
Az offshore központok elleni harc az utóbbi hetekben felgyorsult, ma például az EU-csúcstalálkozón is szó lesz erről a nagyon fontos kérdéskörről. Különös egybeesés, hogy az Oxfam International éppen ma tette közzé az elemzését, amelyből kiderül, hogy világszerte 18 500 milliárd dollár lehet adóparadicsomokban, ennek nagyobb része pedig teljesen láthatatlan az adóhatóságok előtt. A becslések szerint éves szinten 156 milliárd dollárnyi adóbevétel hiányzik az illetékes hatóságok büdzséjéből - olvasható az intézmény honlapján. A kormányoknak ráadásul nem lehet semmi mentségük, a pénzek "kimentése" ugyanis az orruk előtt folyik. Éppen ezért gyors beavatkozásra van szükség, az Oxfam által szorgalmazott intézkedések bevezetésére viszont kicsi az esély.

A mai EU-csúcstalálkozó témái között feltűnik az adócsalás elleni harc, mint arról már beszámoltunk, a korábban kívülálló országok, így Luxemburg és Ausztria is kész az információcserét illetően engedékenyebbnek bizonyulni, azonban még koránt sincs arról szó, hogy vége lenne a banktitok intézményének. A csúcstalálkozóra fókuszálva az egyik nemzetközi szervezet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés